De zorg voor een kat vereist soms nog best wat kennis en kunde. En om nou voor elk wisje wasje naar de dierenarts te gaan of dokter Google af te struinen zonder een idee te hebben van wat waar is en wat niet, is niet altijd handig. Bij Cattish.nl hebben wij een aantal dierenartsen en kattenkenners bereid gevonden om vragen over katten te beantwoorden. Dit keer hebben we het over kennismaken.

Vraag

Ik heb een kat van 12 in huis. Hij is altijd alleen geweest en niet gewend aan andere dieren. Toch zou ik graag nog een kat willen. Heel graag zelfs. Is het nou beter om nog een oudere kat te nemen of is juist een kitten een goed idee?

Antwoord van Leon Oerlemans

Het introduceren van een nieuwe kat bij een kat die al langer in dat huis woont is altijd tricky.

Wel is het in het algemeen dat een kitten beter geaccepteerd wordt dan een wat oudere kat. Als je met mensen mag vergelijken: Een vreemd kind dat een kamer volwassenen binnenkomt wordt in eerste instantie open ontvangen zonder argwaan of iets dergelijks. Echter als je als volwassen persoon binnenkomt word je meteen beoordeeld en je ziet iedereen denken: wie ben je wat wil je en wat kom je doen…. De situatie is meteen geladen.

Het introduceren kan via een langzame introductie en via een Klapt-het-niet-dan-botst-het-methode.  Ik zelf ben nogal van de laatste methode, maar dat kan ook heel erg fout gaan zoals veel gedragsspecialisten ook aangeven.

Het is sowieso van belang dat iedere kat zijn eigen eten en drinken bakje heeft, een eigen kattenbak en eigen speeltjes. Bij voorkeur heeft de nieuwkomer ook zijn eigen kamer die niet de favoriete kamer van de reeds aanwezige kat. Er moeten voldoende “hoge” plekken zijn waarop/in de poezenbeesten zich kunnen verschuilen en de ander gade kunnen slaan.

De langzame methode behelst een aantal fasen: eerst neem je het kitten in huis en laat hem/haar in zijn kamer. De aanwezige kat zal merken dat er wat vreemds is. Vervolgens kun je om de beurt de katten aaien (met name naast de mondhoeken, daar zitten de o.a. de geurklieren), zodat ze elkaars geur al beter kennen. Daarna kun je slaapmatjes van de beide katten omwisselen. Je kunt het kitten daarna een keer het huis laten verkennen zonder dat de andere kat erbij is. En vervolgens de andere kat weer de mogelijkheid de verkenningstocht van de kleine te laten ontdekken. Als dit allemaal zonder stress gaat kun je ze beide wat lekkers geven in dezelfde ruimte en kijken hoe ze op elkaar reageren. Bij stress dienen ze dan afgeleid te worden. Deze laatste stap kan een aantal keer herhaald worden.

De Klapt-het-niet-dan-botst-het-methode betekent dat je ze gewoon meteen bij elkaar zet en slechts ingrijpt als er gewonden dreigen te vallen. Vaak is er veel geblaas en af en toe een mep zonder nagels. Dit duurt met intervallen vaak 1 of 2 dagen en dan is de verstandhouding meestal duidelijk. Let erop dat je ze nooit bij elkaar laat als je er zelf niet bent en de verstandhouding nog niet duidelijk is.

Deze methode is snel en makkelijk, maar ook de meest riskante.

Tevens wil ik wederom benadrukken dat een (katten)gedragsdeskundige je hier meer  en misschien ook beter kan adviseren dan een dierenarts. (schoenmaker blijf bij je leest!)

Ik heb zelf vrij makkelijke katten die de laatste methode altijd geaccepteerd hebben, daarom doe ik het altijd op die manier.

Als ze eenmaal gewend zijn aan elkaar zal je zien dat je eigen kat in een tweede jeugd schiet en dat zijn uurlijkse schoonheidsslaapjes afgewisseld gaan worden met een dolle 5 minuten van 2 bolletjes wol die elkaar als spelend achterna zitten door de woonkamer! Een genot om te zien.

Succes!

Over Leon
Ik ben Leon Oerlemans, 37 jaar, getrouwd met Janneke en heb een fantastische dochter Isis van 15 maanden.

In ons huis (dat van Jan Steen) zwerven 2 pythons (achter Glas), in beslag genomen door de universiteit en tijdens mijn co-schappen bij mij blijven plakken, 3 katten: Fidel, een oosterse korthaar, geboren na een spoed keizersnede, Spook, een europeesche korthaar, gebleven na een operatie aan het middenrif en verwijderen van de milt en Tante Toos, een main Coone kitten ook een blijvertje na een keizersnede (ze was te leuk). Sinds 7 jaar dierenarts en sinds 1 jaar mijn eigen kliniek: DierenDokters Den Bosch, www.dierendokters.com

Heb je zelf een vraag aan de dierenarts?

Loop je al een tijdje rond met een brandende vraag over katten de verzorging van katten? Stel die vraag (en alle andere aan katten gerelateerde vragen) dan hier. Wij leggen je vraag voor aan de verschillende experts die voor ons schrijven een publiceren zowel je vraag als het antwoord op de website.

Disclaimer

De op deze website getoonde medische informatie heeft 
slechts een algemeen informatief karakter. Het is geen 
advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. 
Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.


Dit artikel is 6.560 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Op Cattish vind je artikelen door kattenliefhebbers, voor kattenliefhebbers. Lijkt het je leuk om mee te schrijven? Je kunt je hier aanmelden.