Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Goedemorgen, Wij hebben een poes en een kater. De poes hadden wij als eerst. Op zich gaat het tussen die twee best goed, op wat kleine jaloezietjes na. Wat wel heel erg vervelend is, is dat de kater in huis sproeit. Ondanks dat deze gecastreerd is. De kattenbakken houden wij goed schoon. De plaatsen in huis waar wordt gesproeid verschillen…. Wat kunnen wij hier aan doen? MVG, Bart de Ridder

Het antwoord

Beste Bart, Sproeien is in principe een ander probleem dan onzindelijkheid. In beide gevallen kan er echter sprake zijn van een medische oorzaak, dus blaasgruis of -ontsteking. Sommige katten gaan door de pijn die ze ervaren een andere plasplek opzoeken, andere gaan sproeien. Laat in elk geval de urine van de kat nakijken. Plassen in huis heeft te maken met de kattenbak, sproeien eigenlijk altijd met stress. Het is een reactie van de kat op een probleem waar hij (of zij, ook poezen sproeien!) niet mee om kan gaan. De oorzaken kunnen heel uiteenlopend zijn. Je kunt hier meer lezen over sproeien en – heel belangrijk – hoe je op de juiste manier sproeiplekken schoonmaakt. In jouw geval kan het zijn dat de jaloezie tussen katten toch meer inhoudt dan je denkt en dat die stress leidt tot sproeien. Het kan ook te maken hebben met bijvoorbeeld kleine kinderen in huis, andere katten in de tuin, de leeftijd van de katten etc. Het is van groot belang dat je de kat niet straft, want hij is zich van geen kwaad bewust. Straffen vergroot de stress alleen maar en lost niets op. Op basis van jouw gegevens kan ik je helaas geen advies geven. Neem liever contact op met een ervaren gedragsdeskundige. Die kan het probleem vrij snel voor je oplossen. Ik verwijs je graag door naar een betrouwbare collega, indien gewenst! Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

Disclaimer

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.

Dit artikel is 1.141 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.

 • Angela Schrijer

  Beste Liesbeth Puts,

  Ik reageer even onder deze discussie, want ik kon het vragenformulier niet vinden. Ik zou heel graag antwoord wensen op onze vraag, alvast bedankt daarvoor.

  Wij hebben ook al een tijdje een probleem met onze kater. Wij hebben een Ragdoll poes en gecastreerde Ragdoll kater van 2,5 jaar oud (uit een ander nestje). De kater is naar onze mening het liefste altijd buiten in de tuin. De katten kunnen los in de tuin, niet daarbuiten. We hebben geen kattenluik. Nu is het zo dat de kater geregeld in huis sproeit, tegen de openslaande deuren, etc. Er is geen medisch probleem, want we hebben geregeld de dierenarts opgezocht hiervoor. Het lijkt erop alsof hij zich stierlijk verveelt binnenshuis. Afgelopen nacht ben ik wel 5 keer uit bed geweest, omdat hij bleef miauwen, onrustig heen en weer lopen, onze poes najagen en krabte naast mijn hoofd aan het bed. Hij wilde naar buiten.. We hebben van alles geprobeerd: twee Feliway verdampers in huis, twee krabpalen, naast de voerbakjes ook twee voerpuzzels, allerlei speeltjes door het huis, twee kattenbakken.. maar we hebben werkelijk geen idee wat we hieraan kunnen doen. Is misschien een kattenluik een idee? Dan kan hij misschien de tuin in wanneer hij wilt?.. Onze andere poes is vrij rustig en stilletjes, wel probeert onze kater haar soms te bespringen. Onze poes vindt dat helemaal niks. Maar geregeld likt hij haar ook weer schoon of spelen ze samen. Alleen als de verveling toeslaat, dan is het ‘feest’ in huis..

  Alvast hééél erg bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Angela en Boris