In 2 maanden groeit een hulpeloze kitten uit tot een onafhankelijke dondersteen. Kittens ontwikkelen zich razendsnel. Hier lees je welke veranderingen katjes per week doormaken. Hou er rekening mee dat ieder katje zich anders ontwikkelt. 

Net geboren

Als kittens geboren worden, kunnen ze alleen eten en slapen. Hun oren zijn dichtgevouwen en ze kunnen niet horen. Ze zijn ook blind en hun ogen zitten dicht. Kittens kunnen wel ruiken. Door op hun neus af te gaan, vinden ze de tepel van de moeder.

1 week oud

De navelstreng valt er rond deze tijd af. De kittens beginnen rond te schuifelen. Echt lopen kunnen ze nog niet. Tussen de één en twee weken gaan de oogjes open. Ze kunnen in het begin alleen wat vage vlekken zien, maar hun zicht wordt in de loop van de tijd steeds beter.

De oren vouwen zich langzaam open. Kittens van één week oud horen voor het eerst geluiden. Soms schrikken de kittens van een geluid en beginnen ze blazen. Het is angstaanjagend bedoeld, maar het klinkt super schattig.

In de eerste week verdubbelen kittens hun geboortegewicht. Dagelijks komt er ongeveer 10% aan lichaamsgewicht bij. Kittens wegen rond de 200 gram als ze een week oud zijn.

2 weken oud

Tijdens de 2de week maken de kittens een enorme ontwikkeling door. Aan het eind van de week zijn hun oren helemaal helemaal uitgevouwen. De kittens worden zich steeds meer bewust van hun omgeving. Ze beginnen hun eerste stapjes te doen, maar zijn nog erg wiebelig.

3 weken oud

De katjes drinken steeds minder lang bij hun moeder, maar ze drinken meer melk per keer. Ze slapen ook minder. De kitten lopen steeds beter. Hun tandjes beginnen door te komen.  De katjes beginnen met elkaar en met jou te spelen.

4 weken oud

De kittens wassen zichzelf nu, alhoewel mama ze ook af en toe een bad geeft. De moeder laat haar kittens steeds langer alleen. Het is tijd om de katjes voor het eerst kennis te laten met vast voedsel (speciaal kittenvoer) en water. Wees geduldig, want het duurt vaak even voordat kittens echt de smaak van kattenvoer te pakken krijgen.

Je kan de kittens nu ook voor de eerste keer kennis laten maken met de kattenbak. Kittens kunnen via de moedermelk met wormen besmet worden. Een worminfectie is gevaarlijk voor kittens. Ontworm de kittens en de moeder daarom voor het eerst met 4 weken, daarna met 6 weken, 8 weken, 4 maanden en 6 maanden.

p1020123

Mijn kat toen hij 5 weken oud was

Met 4 weken ontmoette ik mijn kat Teigetje voor het eerst. Hij woonde toen nog bij een pleeggezin waar hij, samen met zijn moeder, broertjes en zusje, door het asiel was geplaatst.

5 weken oud

De kittens hebben nu super veel energie en breken de hele tent af! Het is een goede tijd om de katjes te socialiseren. Als de kittens rond deze leeftijd in aanraking komen met veel verschillende mensen, zullen het laten zelfverzekerde en mensvriendelijke katten worden.

Het is goed om de kittens op te pakken en te knuffelen. Hou er wel rekening mee dat de katjes voldoende slaap nodig hebben (zo’n 20 uur per dag).

6 weken oud

De kittens drinken nog steeds moedermelk, maar eten steeds meer vast voedsel. Ze worden steeds onafhankelijker en hun moeder laat ze langer alleen

7 weken oud

Vanaf deze leeftijd mogen de katjes wettelijk gezien van de moeder gescheiden worden. Voor hun ontwikkeling is het beter om nog een tijdje te wachten. Mijn lokale dierenasiel heeft de regel dat de kittens op zijn minst 1 kilo moeten wegen en 8 weken moeten zijn. Veel fokkers plaatsen kittens vaak pas met 13 weken, nadat ze compleet gevaccineerd zijn. 

8 weken oud

Het melkgebit van de katjes is volledig ontwikkeld. De tanden zijn erg scherp. De melkproductie van de moederkat zal rond deze tijd stoppen. De kitten zuigen vaak nog wel aan de tepels, omdat dit vertrouwd voelt.   


Dit artikel is 17.105 keer gelezen | Geschreven door