De zorg voor een kat vereist soms nog best wat kennis en kunde. En om nou voor elk wisje wasje naar de dierenarts te gaan of dokter Google af te struinen zonder een idee te hebben van wat waar is en wat niet, is niet altijd handig. Bij Cattish.nl hebben wij een aantal dierenartsen en kattenkenners bereid gevonden om vragen over katten te beantwoorden.

Vanaf nu vind je op Cattish.nl dan ook  interessante, leuke en zinnige bijdragen van deze dierenartsen. Vandaag leggen we de eerste vraag voor aan De Dierendokter

Vraag

Hoe vaak is het nodig om de nagels van je kat te knippen? Wanneer kun je daarmee beginnen (leeftijd) en..hoe doe je dat het beste?

Antwoord van De Dierendokter

Bij katten hoef je de nagels in principe niet te knippen. Kattennagels groeien in een soort laagjes over elkaar, als een soort hoesjes, en laten dan los. (als je kat wel eens gevochten heeft, kan je soms een nagelhoesje van zijn belager vinden in zijn velletje.)

Dus wanneer je zorgt voor een goede krabplaats (buiten in de tuin aan een boom, een krabpaal, een stuk sisal of kokosmat of een stronk hout) kan de kat zelf van de nagelhoesjes afkomen. Dan hoef jij de kattennagels pas te gaan knippen als poes oud is en zelf niet meer zo actief is om de nagels ‘los te krabben’.

En als je gaat knippen, doe het dan als volgt:

Neem een speciaal knippertje

of een voldoende grote nagelknipper Die werkt ook prima!

Zet de scherpe kantje van de knipper op de smalle delen van de nagel, dus van boven naar beneden. Dit omdat je anders de nagel plet en dat doet pijn bij poes. En zorg er voor dat je niet te veel afknipt, het hart van de nagel is levend en doorbloed weefsel (met pijnzenuwen! Dus kans op gekrabt worden!). Dit kan je vaak wel zien als je goed kijkt.
Knip dan in een keer goed door! Niet van dat getut, daar houdt de kat niet van.
Als je per ongeluk een beetje bloed hebt, kan je er een brandend lucifertje tegen houden, dan schroeit het dicht. Of je neemt de bloeddruppels op je witte bank, broek, kleed en muren voor lief. Het houdt vanzelf op.

Tot zover. Veel geluk.
O, en als je het echt niet durft de eerste keer, laat je dierenarts het dan een keer voordoen! Succes!

 

Over de Dierendokter

Dierenarts in andere sferen. Kattenmens, doch kattenloos. Lief, wijs, schertsend, voedend en altijd paraat om uw kattenvraag te beantwoorden. Bij niet-weten, toch zoekend naar een goed antwoord.

Alle vragen en antwoorden

Heb je zelf een vraag aan de dierenarts?

Loopt je al een tijdje rond met een brandende vraag over katten de verzorging van katten? Stel die vraag (en alle andere aan katten gerelateerde vragen) dan hier. Wij leggen je vraag voor aan de verschillende experts die voor ons schrijven een publiceren zowel je vraag als het antwoord op de website.

Disclaimer

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts 
een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging
voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel
altijd een dierenarts.Dit artikel is 44.807 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Op Cattish vind je artikelen door kattenliefhebbers, voor kattenliefhebbers. Lijkt het je leuk om mee te schrijven? Je kunt je hier aanmelden.