Ik kom uit een gezin met meerdere vaders: de vader van twee (van mijn drie) broers, een biologische vader, een stiefvader, een ex-stiefvader, etc. Bij katten is dit veel gewoner . Sterker nog, de moederpoes gaat in een krolse bui bij voorkeur paren met meerdere katers.

Daarom vraag ik me wel eens af: zouden onze poezen Aaf en Eef, uit één (niet-bewust gefokt) nest, halfzussen zijn? Als je op de onderlinge verschillen afgaat, zou me dat niet verbazen. Of kunnen er tussen volle kattenzussen en -broers net zo goed grote verschillen bestaan?

Even wat verschillen op een rijtje:

Uiterlijk

Aaf: compact gebouwd (neiging tot corpulentie), een tamelijk stugge vacht, zwart met witte aftekeningen, gele ogen
Eef: slanke den, soepel en atletisch, heel zacht vachtje, cypers zonder wit, groene ogen

Karakter

Aaf: moedig, zelfstandig, intelligent, nieuwsgierig
Eef: aanhankelijk, eenkennig, afwachtend, beetje een watje

Gedrag

Aaf: opent deuren, zit weinig op schoot maar wel graag in de buurt, gaat uit frustratie op telefoonkabels bijten als ze niet naar buiten kan, mauwt alleen als het nodig is, verslindt muizen met huid en haar
Eef: krabt aan deuren, zit dolgraag (alleen bij mij) op schoot, vindt binnen blijven ook prima, een prater met een breed scala aan geluiden, speelt met alle prooien maar eet alleen de vliegen op

Overeenkomsten zijn er ook hoor, ze zijn bijvoorbeeld ongeveer even groot. En allebei hééél lief.
Maar die verschillen intrigeren me wel. Wie heeft dezelfde of juist andere ervaringen met dieren uit één nest?


Dit artikel is 7.323 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Journalist met een zwak voor dieren. In het gezelschap van o.a. paard, pony en 2 geweldige poezen waar eindeloos over te bloggen valt.