De zorg voor een kat vereist soms nog best wat kennis en kunde. En om nou voor elk wisje wasje naar de dierenarts te gaan of dokter Google af te struinen zonder een idee te hebben van wat waar is en wat niet, is niet altijd handig. Bij Cattish.nl hebben wij een aantal dierenartsen en kattenkenners bereid gevonden om vragen over katten te beantwoorden.

Dit keer deze vraag:

Vraag

Ik heb een krabpaal thuis, heb er al wat spul op gedaan (kattenlock heet het volgens mij?) en heb een plantenspuit in de aanslag, maar wat ik ook doe, mijn 5 maanden oud kitten blijft aan de bank krabben! Hoe leer ik hem dit het beste af?

Antwoord van De Dierendokter

Tja, hier heb je een lastig probleem aan de … ehm… bank. Katten die aan meubels krabben in plaats van aan de daartoe bestemde krabpaal of matten.

Dit vraagt veel inspanning en geduld en consequent reageren. Je bent al goed begonnen met plantenspuit en kattenlock (bij de dierenarts kan je overigens Felyway kopen dat een geur afgeeft waardoor de kat zich thuis voelt). Het is belangrijk om te weten dat er aan de pootjes van de kat geurklieren zitten en dat ze met het krabben aan plekken hun territorium afbakenen . Eigenlijk zeggen katten met dat krabben: “dit is van mij”. Dit is natuurlijk gedrag en hoort bij de kat. Dus afleren kun je niet, je kunt wel een alternatieve plek creëren voor dit gedrag.

Nou zijn er enkele acties die je kunt nemen in een poging het gedrag te veranderen. Je moet echt even doorpakken want de poes is nog relatief jong, dus je hebt wel kans van slagen. Ook bij katten geldt: een oude kat leer je moeilijk nieuwe trucjes.

  1. Je blijft de poes bestraffen voor haar gekrab aan de bank! Consequent en altijd! Dit kan met de plantenspuit of met een blikje waar kiezels in zitten wat dan rammelt. Daar schrikt de poes van en zal op termijn die plek gaan associëren met schrikken. Wie wil dat nou? Ook door te grommen en te blazen, net zoals de katten onder elkaar aangeven dat ze iets niet leuke vinden, kan de kat leren dat je dit niet goed vindt. De bedoeling is dat de kat leert dat dit gedrag niet gewenst is, maar niet dat ze bang wordt voor jou. Dus slaan en schreeuwen helpen niet.Probeer maar eens met heel zachtjes te grommen als ze iets doet wat je niet wil. Let maar op, daar reageren ze super op! En helemaal op blazen, maar dan wel zoals de kat doet; mond open en vanuit je gehemelte. Het geluid is ook van belang!
  2. Je gaat op zoek naar een item waar de poes in huis aan kan en wil krabben, een kokosmat, een stuk vloerbedekking, een stuk zacht hout (boomstronkje oid), een auto-mat, iets waar ze graag hun nagels in zetten. Eventueel kan je dat besprenkelen met valeriaan, daar zijn ze dol op.
    Zoals je weet ben jij er om je kat te dienen, dus je zult hier mogelijk wel veel moeite voor moeten doen. Net zo lang zoeken toe je iets hebt waar poes meet uit de voeten … ehm … klauwen kan. Je kunt kijken of je een plekje hebt waar je een mat verticaal kan ophangen, dat vindt de kat het fijnst om territorium af te bakenen. Dus tegen een muur of aan de zijkant van dat toch niet zo mooie kastje van je schoonmoeder. Wel stevig vastmaken hè, want tijgertje gaat er flink aan hangen!
  3. Dan zou ik ook eens proberen om jouw eigen geur op die plaats op de bank te krijgen. De mens heeft ook geurklieren, wist je dat? Vooral onder oksels, maar ook de oogleden, binnenkant van je poezelige neusje, bij je gehoorgang, en dan nog op wat andere plekjes zoals in de tepels, in de schaamstreek en rond je poepertje. Maar deze laatsten zijn wellicht minder geschikt voor dit beoogde doel ;-)De kat heeft een erg goede neus, dus veel geurstof is niet nodig. Wanneer je af en toe met je handen langs jouw geurklieren wrijft en dan over de bank aait met die hand, komt er al voldoende geur op die plek. Daarmee zeg je tegen de poes: “dit is van mij”.

Nou, ik wens je heel veel succes.

Overigens; in de VS en andere landen komt het voor dat bij katten hun laatste kootjes inclusief nageltjes geamputeerd worden. Walgelijk! Gelukkig is deze barbaarse behandeling in Nederland verboden!

Tot een volgende keer!

Over de Dierendokter

Dierenarts in andere sferen. Kattenmens, doch kattenloos. Lief, wijs, schertsend, voedend en altijd paraat om uw kattenvraag te beantwoorden. Bij niet-weten, toch zoekend naar een goed antwoord.

Alle vragen en antwoorden

Heb je zelf een vraag aan de dierenarts?

Loopt je al een tijdje rond met een brandende vraag over katten de verzorging van katten? Stel die vraag (en alle andere aan katten gerelateerde vragen) dan hier. Wij leggen je vraag voor aan de verschillende experts die voor ons schrijven een publiceren zowel je vraag als het antwoord op de website.

Disclaimer

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts 
een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging
voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel
altijd een dierenarts.Dit artikel is 6.212 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Op Cattish vind je artikelen door kattenliefhebbers, voor kattenliefhebbers. Lijkt het je leuk om mee te schrijven? Je kunt je hier aanmelden.