De zorg voor een kat vereist soms nog best wat kennis en kunde. En om nou voor elk wisje wasje naar de dierenarts te gaan of dokter Google af te struinen zonder een idee te hebben van wat waar is en wat niet, is niet altijd handig. Bij Cattish.nl hebben wij een aantal dierenartsen en kattenkenners bereid gevonden om vragen over katten te beantwoorden. Dit keer hebben we het over tanden.

Vraag

Onze poes van bijna 17 is ‘n beetje doof, heeft staar en is reumatisch (met pijnmedicatie goed te behandelen). Soms staat ze in het wilde weg minutenlang te “schreeuwen”, ook weleens ‘s-nachts. Is dit iets van lichtelijke dementie? Ze lijkt dan “de weg kwijt te zijn” … En is er iets aan te doen?

Antwoord van Jolijn

Gelukkig worden katten tegenwoordig door goede verzorging en goed voer steeds ouder! Helaas zien we dan ook wel weer meer ouderdomskwalen ontstaan. Dementie komt veelvuldig voor bij bejaarde katten. De symptomen zijn dan dwalen, schreeuwen ‘s nachts, onzindelijkheid, vreemd gedrag, staan te dromen.

Er is zeker nog wat aan te doen, er zijn namelijk voedingssupplemnenten op de markt, verkrijgbaar bij je dierenarts, die de doorbloeding verbeteren van de hersenen en met extra antioxidanten en dergelijke , en indien dat niet afdoende is, bestaan er ook medicijnen met hetzelfde doel. Met zowel de voedingssupplementen als de medicatie heb ik goede resultaten gezien.

De diagnose dementie kan wel alleen gesteld worden na uitsluiting van andere ziektes zoals schildklierpoblemen, nierfalen en pijn, want ook die problemen kunnen dementie-achtige symptomen verklaren. Dus het advies is om even een bloedonderzoekje bij je dierenarts te laten doen.

Onderzoek toont trouwens aan dat veel spelen met je kat en hem/haar dus mentaal uitdagen met spelletjes en trucjes de hersenen traint en het proces van dementie vertraagt!

 

Over Jolijn
Met heel veel liefde en service runnen Mardou en Jolijn Dierenartsenpraktijk Veenendaal. Katten zijn al heel Jolijn’s leven haar passie, en thuis heeft ze momenteel vier geweldige katten rondlopen. Vanuit haar vak en persoonlijke ervaring kan ze dus jullie bijstaan met allerlei tips en weetjes….!

Heb je zelf een vraag aan de dierenarts?

Loop je al een tijdje rond met een brandende vraag over katten de verzorging van katten? Stel die vraag (en alle andere aan katten gerelateerde vragen) dan hier. Wij leggen je vraag voor aan de verschillende experts die voor ons schrijven een publiceren zowel je vraag als het antwoord op de website.

Disclaimer

De op deze website getoonde medische informatie heeft
slechts een algemeen informatief karakter. Het is
geen advies of vervanging voor een consult van een
dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd
een dierenarts.

 


Dit artikel is 6.350 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur