De zorg voor een kat vereist soms nog best wat kennis en kunde. En om nou voor elk wisje wasje naar de dierenarts te gaan of dokter Google af te struinen zonder een idee te hebben van wat waar is en wat niet, is niet altijd handig. Bij Cattish.nl hebben wij een aantal dierenartsen en kattenkenners bereid gevonden om vragen over katten te beantwoorden. Dit keer hebben we het over tanden.

Vraag

Ik heb een vraagje of 2: wat kan ik tegen katers doen van net 1 jaar tegen het plassen in huis!! Ik word er gek van ze zijn ook al geholpen (gecastreerd) ik weet het niet meer en ik heb al veel geprobeerd!

En mijn tweede vraag:  kan het kwaad als katten vogels doodmaken en dan helemaal opeten?

 

Antwoord van Leon Oerlemans

Voor wat betreft de plassende katers:
Deze vraag roept eigenlijk alleen maar meer vragen op. Katten die plassen in huis kunnen namelijk tal van problemen hebben. Het belangrijkste is het om te weten of het om sproeien of plassen gaat. Bij sproeien plast de kat met een rechte straal achteruit tegen iets aan (muur, bank, been etc) Bij plassen ligt de plas op de grond.

Sproeigedrag komt voor bij dominante poezen en katers, castreren helpt, maar is geen garantie, zeker wanneer dat gebeurd is nadat het gedrag al begonnen is. Het is een manier om terrein af te bakenen en andere katten te laten zien van wie dat terrein is. (Veel katten in de omgeving leidt eerder tot sproeigedrag, dan wanneer hij alleen is). Sproeigedrag wordt o.a. bepaald door de hoeveelheid testosteron. De testikels zijn de grootste bron, maar de bijnieren produceren dit ook (dus ook poezen doen het!) Bij sproeigedrag kan een chemische castratie (ook bij de poes en de gecastreerde kater) uitkomst bieden, maar ook alle stressfactoren in de omgeving zullen geïnventariseerd dienen te worden.

Plassen kan in grote plassen, vele kleine plasjes al dan niet met bloed en druppelsgewijs. In de laatste twee gevallen is een medische oorzaak waarschijnlijk en zul je een dierenarts moeten laten kijken naar de urine en het beestje zelf (consult, echo röntgenfoto, bloedonderzoek etc.) Dit plassen kan wederom duiden op een gedragsprobleem, maar de kat kan ook vinden dat de kattenbak “vies” is na 1 plas of drol en het dan elders willen doen. Toch dienen alle medische oorzaken ook hier uitgesloten te worden (bv door nierfalen, suikerziekte en meerdere ziektes gaan ze ook meer drinken en kunnen ze hun plas misschien moeilijker ophouden). Ook is het goed om te weten of ze bewust plassen of onbewust (urine laten lopen in de slaap of tijdens het lopen). Bij gedragsproblemen adviseer ik altijd een gedragstherapeut, die kunnen je dan ook veel beter begeleiden (schoenmaker blijf bij je leest!)

Zoals je ziet is in huis plassen een veelzijdig probleem, maar als de dierenarts vooraf een lijst (differentiaal diagnose) opstelt en het onderzoeksplan/behandelplan met je doorneemt wordt het meestal veel inzichtelijker en het probleem minder frustrerend, omdat je nu weet dat de dierenarts een plan heeft, ook al lukt het niet meteen na een eerste bezoek.

De tweede vraag is een stuk eenvoudiger. Indien de kat een vogel opeet, hangt het helemaal af van het maag-darmkanaal van de individuele kat en wat de “kwaliteit” van zijn/haar prooi is, of hij aan de diarree raakt of gaat overgeven. In principe kan het allemaal geen kwaad voor de kat (voor de vogel is dat een heel ander verhaal natuurlijk. Zolang hij er naderhand maar geen last van heeft. Maar dan nog: probeer een voetballer maar eens uit te leggen dat het beter is om niet meer te voetballen. Een jager jaagt, of wij dit nu prettig vinden of niet en of het goed is voor hem/haar of niet.

 

Over Leon

Ik ben Leon Oerlemans, 37 jaar, getrouwd met Janneke en heb een fantastische dochter Isis van 15 maanden.

In ons huis (dat van Jan Steen) zwerven 2 pythons (achter Glas), in beslag genomen door de universiteit en tijdens mijn co-schappen bij mij blijven plakken, 3 katten: Fidel, een oosterse korthaar, geboren na een spoed keizersnede, Spook, een europeesche korthaar, gebleven na een operatie aan het middenrif en verwijderen van de milt en Tante Toos, een main Coone kitten ook een blijvertje na een keizersnede (ze was te leuk). Sinds 7 jaar dierenarts en sinds 1 jaar mijn eigen kliniek: DierenDokters Den Bosch, www.dierendokters.com

Heb je zelf een vraag aan de dierenarts?

Loop je al een tijdje rond met een brandende vraag over katten de verzorging van katten? Stel die vraag (en alle andere aan katten gerelateerde vragen) dan hier. Wij leggen je vraag voor aan de verschillende experts die voor ons schrijven een publiceren zowel je vraag als het antwoord op de website.

Disclaimer

De op deze website getoonde medische informatie heeft
slechts een algemeen informatief karakter. Het is
geen advies of vervanging voor een consult van een
dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd
een dierenarts.


Dit artikel is 4.050 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur