De zorg voor een kat vereist soms nog best wat kennis en kunde. En om nou voor elk wisje wasje naar de dierenarts te gaan of dokter Google af te struinen zonder een idee te hebben van wat waar is en wat niet, is niet altijd handig. Bij Cattish.nl hebben wij een aantal dierenartsen en kattenkenners bereid gevonden om vragen over katten te beantwoorden. Dit keer hebben we het over tanden.

Vraag

Ik heb een krabpaal thuis, heb er al wat spul op gedaan (kattenlock heet het volgens mij?) en heb een plantenspuit in de aanslag, maar wat ik ook doe, mijn kitten van 5 maanden blijft aan de bank krabben! Hoe leer ik hem dit het beste af?

 

Antwoord van Jolijn

Bankkrabben is een heel lastig af te leren probleem, omdat het natuurlijk gedrag is van de kat. Het markeren van objecten met de kliertjes die vlak achter de voetzooltjes van de voorpoot zitten hoort bij hun natuurlijk en sociale leven. Daarnaast is het scherpen van de nagels van essentieel belang om goed prooien te kunnen binnenhalen maar ook om in die boom te klimmen! Kortom; heel natuurlijk gedrag.

Maar ja, jouw mooie bank hoeft van jou niet elke dag gemarkeerd te worden. Zorg dus altijd voor goede krabpalen, en niet alleen waar jij nou graag die paal wil hebben staan, maar hang krabpalen op op plekken waar je kat ook daadwerkelijk veel komt en prettig vindt om z’n nagels te scherpen. Experimenteer met soorten krabpalen, met verschillende materialen en met locaties.. Ook je krabpaal met kattenkruid of dergelijke kattestimulerende substanties insmeren helpt. Een plantenspuit werkt bij de ene kat, maar bij een ander doet het helemaal niets.

Wat je nog kan doen is een tijdje aluminiumfolie over dat deel van de bank te vouwen waar ze krabben, dat ontmoedigt..

Over Jolijn

Met heel veel liefde en service runnen Mardou en Jolijn Dierenartsenpraktijk Veenendaal. Katten zijn al heel Jolijn’s leven haar passie, en thuis heeft ze momenteel vier geweldige katten rondlopen. Vanuit haar vak en persoonlijke ervaring kan ze dus jullie bijstaan met allerlei tips en weetjes….!

Heb je zelf een vraag aan de dierenarts?

Loop je al een tijdje rond met een brandende vraag over katten de verzorging van katten? Stel die vraag (en alle andere aan katten gerelateerde vragen) dan hier. Wij leggen je vraag voor aan de verschillende experts die voor ons schrijven een publiceren zowel je vraag als het antwoord op de website.

Disclaimer

De op deze website getoonde medische informatie heeft
slechts een algemeen informatief karakter. Het is
geen advies of vervanging voor een consult van een
dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd
een dierenarts.

 


Dit artikel is 5.592 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Op Cattish vind je artikelen door kattenliefhebbers, voor kattenliefhebbers. Lijkt het je leuk om mee te schrijven? Je kunt je hier aanmelden.