Katten zijn geen roedeldieren. Ook staan ze niet bepaald bekend om hun vriendschap met andere diersoorten. Vogels en muizen worden het slachtoffer van hun jachtinstinct en katten en honden hebben een soort evolutionaire haatrelatie. En ook mensen zijn lang niet altijd de grootste vrienden van de kat. Maar toch, laat je niks wijs maken. Ook katten zijn de beroerdste niet.

Vroeger vond ik het altijd een beetje een sneu gezicht als mijn hond Max (30 kilo Airedale Terrier) het op moest nemen tegen de buurtkatten. Veel te groot, te log en te lief was ‘ie, en die venijnige katten gingen gewoon onder een auto zitten. Mijn hond uitlachen. Dacht ik dan. Ik was dan ook geen groot fan van katten. Maar ik ben er nu achter dat een arrogant en vervelend karakter van de kat vooral aan zijn opvoeding is te wijten (no offense, beste lezer).

Heb geduld!
Bange en agressieve katten kunnen namelijk met veel geduld weer lieve poesjes, en zelfs echte knuffelaars worden.  Wanneer een kat altijd alleen buiten loopt en weinig in contact komt met mensen, soortgenoten en andere dieren, dan is het ook niet gek dat zo’n beest een… “eigenzinnig” karakter ontwikkelt.

Socialisatiefase
Wat dat betreft ontbreekt het mijn kitten aan niks tijdens al zijn socialisatiefasen.. Hij leert jagen van zijn stiefmoeder, wordt door haar vertroeteld, en hij knuffelt met mij en andere mensachtigen. En nu is hij ook al vrienden met Sjaak. Sjaak is nu ongeveer even groot als Flip, en net als hem zwart-wit. Sjakie is het konijn van mijn onderbuuf.

Gisteren mochten ze elkaar ontmoeten. Flip was erg verbaasd en retenieuwsgierig. Sjaak is een nogal stoïcijns konijn, en vond alles best. Hij had alles onder controle. En volgens mij worden het dikke vrienden. En zo zal Flip opgroeien als een vriend van mens, kat en konijn. En wie weet welke soorten hem allemaal nog meer te wachten staan.

Bekijk hier de ontmoeting tussen Flip en Sjaak

 

Heb jij ook verschillende huisdieren? Hoe gaat je kat daarmee om?


Dit artikel is 4.857 keer gelezen | Geschreven door