Ik hou van mijn Bengaalse kittens, maar wat ben ik blij met de krabpaal in huis. Want hoe lief de kittens ook zijn, het zijn regelrechte slopers. Het was alleen wel even zoeken naar een geschikte krabpaal voor de katten. En voor ons, want soms kunnen krabpalen bijzonder lelijk en niet functioneel zijn.

 

Kleine krabpaal
Voordat ik de kittens kreeg had ik overigens totaal geen verstand van krabpalen. Wel had ik eens zo’n paaltje op een bodemplank gezien bij vrienden. Maar toen ik voor de aanschaf van de Bengaalse katten las dat Bengalen zich snel vervelen, leek zo’n kleine krabpaal ook geen optie.

Nagels scherpen
Bengaalse katten houden namelijk van klimmen, hoog in een krabpaal zitten en spelen. Dat kan natuurlijk niet op zo’n klein plankje met een paaltje erop. Bovendien is een goede krabpaal belangrijk om hun nagels aan te scherpen of om losse nagelhoesjes kwijt te raken. Dat geldt overigens voor alle katten.

Stabiele krabpaal
Daarna kwam ik er al snel achter dat het belangrijk is dat zo’n krabpaal stabiel staat ( met dank aan een grote, dikke en stevige bodemplaat) en dat het bestaat uit stevige sisalplaten. Als dan ook nog het pluche volledig verlijmd is en de verschillende onderdelen goed met elkaar verbonden zijn, kom je in de buurt van een goede krabpaal. Een krabgelegenheid tot 60 cm vanaf de bodem erbij, is helemaal ideaal. Zo kunnen katten zich staand lekker uitrekken en krabben.

Telescoop krabpaal
Wel zo belangrijk dat je tegenwoordig kunt kiezen uit kleine, middelgrote, grote of zelfs telescoop krabpalen. Telescoop krabpalen reiken tot aan het plafond. Bijzonder geschikt voor katten die graag klimmen. De palen zien er niet onaardig uit en nemen niet al teveel ruimte in. Als er zachte mandjes aan bevestigd zijn, liggen de katten er nog ook nog eens graag in.

Trendy varianten
Tot zover het functionele gedeelte, want het oog wil ook wat. Want er is tegenwoordig nogal wat keus. Complete sprookjesbossen, speelhuizen en kattenkastelen? Het is allemaal te koop. In de trendy variant zijn tegenwoordig de Banana Leaf krabpalen populair. Zien er mooi uit, staan stabiel en erg geliefd bij katten omdat ze lekker in de mandjes kunnen liggen.

Laat je eigen krabpaal ontwerpen
Maar wat als je niets naar je smaak kunt vinden? Dan laat je toch gewoon je eigen krabpaal ontwerpen? Even de maten en wensen doorgeven en je krijgt een krabpaal die in én bij je interieur past. Sommige krabpalen zien er zelfs uit planten. Waarschijnlijk alleen geschikt voor katten die niet alles willen slopen. Maar dan heb je tenminste wel een originele krabpaal. Kittens blij, jij blij.

>> Telescoop krabpalen zijn onder meer te koop bij ZooPlus
>> Je kunt je eigen krabpalen laten ontwerpen bij Catpalace
>> Lees hier alles over krabpalen op kattenkrabpalen.com

Foto: Catpalace.nl


Dit artikel is 18.833 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Deze catlady doet in het dagelijks leven iets met schrijven. Al word ik regelmatig afgeleid door mijn twee eigenwijze Bengaalse katten, Jambo en Tsavo. Never a dull moment met deze monsters ...