Je hebt van die katten die thuis zo lief zijn dat je ze wel constant wilt knuffelen. Maar komen er andere mensen over de vloer of neem je ze mee naar een ander adres, dan verdwijnt hun lieve gedrag als sneeuw voor de zon. Mijn witte Bengaal Jambo behoort tot die categorie. Niet voor niets heeft ze al de bijnaam ‘Diva’ gekregen.

 


Dat het divagedrag erin zat, vermoeden we al. Haar moeder, een spotted Bengaal, gedraagt zich al jaren alsof ze de koningin van haar huis is. Dat er Deense doggen rondlopen die zeker tien keer zo groot zijn, deert haar niet. Tegen iedereen die haar macht ook maar enigszins in twijfel trekt, wordt vakkundig geblazen. Voor de rest is het overigens een schat van een poes.

En aangezien genen toch vaak doorgegeven worden, wisten we al dat poes Jambo ook een felle tante kon worden. Maar ach, het begin was veelbelovend. Als eerste durfde ze het warme nest te verlaten om haar omgeving te verkennen en was ze nieuwsgierig naar alles en iedereen. Dat ze zo’n beetje bij niemand op schoot wilde, namen we maar even voor lief.

Zeker toen bleek dat ze – eenmaal bij ons thuis – wel op schoot wilde. D’r is zelfs al heel wat afgeknuffeld de afgelopen maanden. Totdat er mensen over de vloer kwamen waarmee Jambo niet zoveel mee bleek te hebben. ‘Het lijkt wel of ze meteen bepaalt wie ze aardig vindt en wie niet,’ concludeerde een vriendin die ook compleet genegeerd werd.

Daar had die vriendin gelijk in. Geen ‘talk to the hand ‘ voor Jambo, maar mooi wel een ‘talk to the poot.’ Al kunnen de meeste mannen overigens wel op aandacht rekenen van d’r. Als een ware diva trippelt ze langs de mannen die haar dan eventjes mogen aaien. De meeste vrouwen placht ze overigens te negeren. ‘Het is inderdaad een echte diva. ‘Vrouwen moet ze niet, maar mannen?’ riep een andere vriendin. En zo was er weer een nieuwe bijnaam geboren.

Maar het kan nog erger. Tijdens een etentje vorig weekend kwamen er een aantal familieleden en vrienden over de vloer. Tot groot plezier van d’r broer, een Bengaals katertje dat houdt van actie en aandacht. Helaas niet tot plezier van de huisdiva. Zij begon van ellende maar tegen iedereen te blazen. De rust van mevrouw werd namelijk verstoord.

En dat vond ze niet amusant.

Gelukkig doet mevrouw niet aan krabben of andere agressieve dingen, dus de schade bleef beperkt. Al had ze nog geen idee dat ze het weekend erna naar haar logeeradres moest. En laat dat nu net de boerderij zijn waar haar moeder ook rond loopt. En net als Jennifer Lopez en Mariah Carey geen kleedkamer willen delen, is het ook mis gegaan tussen die twee.

Want Moeder Diva voelt zich bedreigd door Dochter Diva, met als gevolg dat moeder Diva vals blaast tegen haar dochter. Onze diva blaast net zo hard terug. Zonder resultaat overigens. Al blaast Jambo ook tegen de honden ( die maar niet onder de indruk willen raken), naar de papegaaien ( die haar aankijken alsof ze helemaal gek geworden is) en naar de andere kat ( en die toont alleen interesse in eten). Je moet je divagedrag natuurlijk ergens etaleren.

Grote kans dat we daarom deze week geen spoortje meer van het lieve karakter van onze diva kunnen bespeuren. Dat heeft ze op de drempel van het logeeradres even laten vallen. Tot op het moment dat we weer thuis zijn. Dan geeft ze haar broer weer kopjes en kruipt ze bij mij op schoot. En verzucht ik weer tegen mensen dat dit de liefste poes op aarde is. Al had ik haar stiekem toch beter Diva dan Jambo kunnen noemen.


Dit artikel is 4.879 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Deze catlady doet in het dagelijks leven iets met schrijven. Al word ik regelmatig afgeleid door mijn twee eigenwijze Bengaalse katten, Jambo en Tsavo. Never a dull moment met deze monsters ...