De zorg voor een kat vereist soms nog best wat kennis en kunde. En om nou voor elk wisje wasje naar de dierenarts te gaan of dokter Google af te struinen zonder een idee te hebben van wat waar is en wat niet, is niet altijd handig. Bij Cattish.nl hebben wij een aantal dierenartsen en kattenkenners bereid gevonden om vragen over katten te beantwoorden. Dit keer hebben we het over tanden.

Vraag

Mijn kat is te dik. Ik heb hem niet gewogen, maar ik kan wel zien dat hij echt aan het aankomen is. Nu ben ik benieuwd, wat zijn de consequenties van overgewicht, maar vooral, hoe kan ik hem het beste op dieet zetten?

Antwoord van Leon Oerlemans

Een kat met overgewicht zit vaak in een vicieuze cirkel. Een kat beweegt minder omdat hij/zij te dik is en moeilijker kan bewegen en wordt daardoor nog dikker. Naast de voor de hand liggende adviezen van meer bewegen minder en/of ander voer, moeten we ook meer ingaan op hoe het eetgedrag van katten (maar ook mensen ;-) ) in elkaar zit. Daarnaast is een te dikke kat (of hoe we dat vaak bloemrijker zeggen: een kat in een te goede voedingstoestand) helaas niet die gezellige gezonde dikkerd.

Welke gevaren liggen op de loer bij de kat met overgewicht?

–          Suikerziekte (Diabetes Mellitus)

–          Blaasgruis/Blaasstenen

–          Gewrichtsproblemen (artrose/artritis)

–          Nadelig effect op astma en hartziekten

–          Humeurigheid (een kat op goed gewicht is vrolijker en speelser!)

–          Leververvetting bij ziekte (door vermindering van de eetlust bij ziekte wordt massaal het vet verteerd en daar kan de lever niet tegen, waardoor de kat nog (veel) zieker wordt.)

Hoe eet een kat? Is een ogenschijnlijke eenvoudige vraag, met misschien een groter antwoord dan je denkt.

Een kat eet in 3 fasen:

1.       Fourageer fase

2.       Vang/bereidings fase

3.       Eet fase

Elke fase dient bevredigd te worden alvorens de kat een vol gevoel heeft en stopt met eten. In onze huiskamer betekent dit vaak dat de kat de volgende 3 fasen bevredigd: fase 1: eten, fase 2: eten en fase 3: eten.

Tijdens de foerageerfase gaat de kat op zoek naar zijn eten: Indien op tafel een schaal met 50 bessen staat eten we die zonder moeite ineens op, moeten we ze plukken in het bos zijn we vaak na 25 bessen al klaar.

Tijdens de vang-/bereidingsfase vangt de kat zijn prooi en verkleint deze zodat hij hem kan opeten: Wie de hele dag in de keuken staat te koken heeft bij het avond eten vaak minder honger dan zijn/haar tafelgenoten

Tijdens de eetfase gaat daadwerkelijk de voeding naar de maag: Wie langzaam eet en goed kauwt heeft eerder genoeg dan diegene die zijn/haar eten naar binnen schrokt.

We hebben dus bij elke fase de mogelijkheid om in te grijpen:

–          Geef de kat op verschillende plekken in huis zijn voer: Hij zal meer bewegen en daardoor afvallen. Hij zal standaard alle plekken aflopen om te kijken of er nog meer voer is en zal de extra moeite die hij moet doen voor zijn eten afwegen tegen het extra eten.

–          Geef een speelbal met openingen erin waar je (een deel van) zijn voer in stopt. Hij zal tegen de bal moeten slaan om zijn eten te krijgen en dit stilt al enigszins de honger (denk aan het kookverhaal)

–          Geef hem niet te “makkelijk” voer: brokvoer moet vaak gekauwd worden en duurt langer om op te eten, waardoor hij eerder vol zal zitten

Daarnaast kun je meerdere keren kleine beetjes per dag geven, iedere keer zal het maag-darmkanaal aangezwengeld moeten worden en dat kost energie. (een auto die 1 km rijdt door hem iedere 100 meter opnieuw te starten zal meer benzine verbruiken dan een auto die die ene km in één keer aflegt).

Je kunt dit alles ook nog heel goed ondersteunen met een vezelrijk energie arm dieet (verkrijgbaar bij de dierenarts). Aan de hand van een uitgebalanceerd afval plan zal uitgestippeld worden hoeveel de kat mag eten en hoeveel en wanneer hij moet gaan afvallen.

Beweging kun je ook nog eens stimuleren door een laserlampje. De meeste katten zijn er dol op en rennen er voortdurend achteraan. Ook kun je zelf meer met hem gaan spelen: speelmuizen en balletjes weggooien e.d.

Over Leon

Ik ben Leon Oerlemans, 37 jaar, getrouwd met Janneke en heb een fantastische dochter Isis van 15 maanden.

In ons huis (dat van Jan Steen) zwerven 2 pythons (achter Glas), in beslag genomen door de universiteit en tijdens mijn co-schappen bij mij blijven plakken, 3 katten: Fidel, een oosterse korthaar, geboren na een spoed keizersnede, Spook, een europeesche korthaar, gebleven na een operatie aan het middenrif en verwijderen van de milt en Tante Toos, een main Coone kitten ook een blijvertje na een keizersnede (ze was te leuk). Sinds 7 jaar dierenarts en sinds 1 jaar mijn eigen kliniek: DierenDokters Den Bosch, www.dierendokters.com

Heb je zelf een vraag aan de dierenarts?

Loop je al een tijdje rond met een brandende vraag over katten de verzorging van katten? Stel die vraag (en alle andere aan katten gerelateerde vragen) dan hier. Wij leggen je vraag voor aan de verschillende experts die voor ons schrijven een publiceren zowel je vraag als het antwoord op de website.

Disclaimer

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts een
algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging
voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel
altijd een dierenarts.


Dit artikel is 3.528 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur