Katten zijn mysterieuze dieren. Ze kijken mysterieus, ze miauwen vaak mysterieus, ze begraven hun uitwerpselen uiterst mysterieus, ja al met al allemaal heel erg mysterieus. Zo vind ik het een groot mysterie dat mijn kat verliefd lijkt te zijn geworden op een van mijn panty’s. Ze loopt er de hele dag mee rond, alsof haar leven er vanaf hangt. Geen gezicht natuurlijk. Het is trouwens een visnet panty, dus dat zou er wat mee te maken kunnen hebben, maar het blijft raar.

Na een zoektochtje Google, vond ik hier en daar wat uitleg over bekend gedrag van katten. Wie weet heb je er wat aan. Maar ja, mysterie is natuurlijk ook best leuk.

Staart in de lucht
Ken je dat, dat je kat de staart in de lucht steekt en de billen zo omhoog? Nou ja, het gebrek-aan-billen in elk geval. Dat heet dus een Lordose-reflex. Het betekent dat je kat (poes vooral) wel zin heeft in een potje rommelen. Hoe herken je deze reflex? De staart gaat scheef de lucht in (zodat je er gemakkelijk bij kunt), de voorpoten liggen plat en de achterpoten juist gestrekt. Tsja, ik heb het niet bedacht hoor. En katten hebben ook zo hun behoeften. Dus…

Kuilen graven (Duitse katten)
Huiskatten begraven hun poep. Dat is fijn en daarom houden we van ze. Wilde katten doen dat echter meestal niet. Alleen als de poepplek écht te dicht bij de hangplek is, dan zal een wilde kat er wat zand overheen strooien. Waarom huiskatten het wel doen? Ten eerste omdat ze een klein territorium hebben (althans, vergeleken met wat ze in de natuur meestal hebben). “Te dichtbij” is het voor hen eigenlijk bijna altijd. Daarbij hebben wij (mensen weet je wel) vooral katten die “schoon” waren gekozen om mee te fokken. En natuurlijk doet onze huiskat het ook om ons een plezier te doen.

Flirten?
Als je een beetje op mij lijkt, dan is de kans groot dat je af en toe aanvallen van “staren-naar-je-kat” hebt. Maar  misschien ben ik gewoon gek hoor, dat kan ook. In elk geval, kan ik het niet laten om af en toe keihard naar ze te staren, omdat ze zo schattig zijn dus he. En zij staren keihard terug, want daar zijn ze goed in. Maar wat ze ook doen , is af en toe, in slow motion met hun ogen knipperen. Een soort Mooi Oogje, zoals mijn oma dat noemde, of een kattenknipoog. Dat doen ze dus niet voor niks. Het is om aan te tonen dat ze vriendjes met je zijn en geen ruzie zoeken. Staren wordt namelijk als agressief ervaren. Een soort Oh Oh Cherso manier van contact maken. Heeeeel Slooooom knipogen, haalt de angel eruit. Dat doe ik dan ook uitgebreid (wel als niemand kijkt).

Herken je het gedrag van jouw kat? En klopt het een beetje?


Dit artikel is 4.263 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur