De zorg voor een kat vereist soms nog best wat kennis en kunde. En om nou voor elk wisje wasje naar de dierenarts te gaan of dokter Google af te struinen zonder een idee te hebben van wat waar is en wat niet, is niet altijd handig. Bij Cattish.nl hebben wij een aantal dierenartsen en kattenkenners bereid gevonden om vragen over katten te beantwoorden. Dit keer hebben we het over tanden.

Vraag

Mijn kat is bijna 6 maanden oud. Toen ik haar net kreeg (bij 12 weken) kwam ze nog wel eens bij me liggen en dat vond ik heel erg gezellig. Toen ik haar een maand in huis had, heb ik er nog een kitten bijgenomen. Sinds die nieuwe er is, is ze heel ongedurig geworden. Ik mag haar niet over haar hoofd aaien, ze ligt nooit meer naast me en ze spint wel als ik haar aai, maar loopt ook snel weg. Is dit iets waar een dierenarts wat over kan zeggen? De twee kittens zijn nu alweer een paar maanden samen, maar ze is niet bijgedraaid. Is het een soort pubertijd? En ze wordt binnenkort gecastreerd, zou het dan beter kunnen worden? Dat zijn veel vragen hé, ik hoop dat jullie er iets mee kunnen.

Antwoord van Leon Oerlemans

Poezen kunnen sowieso na de kittenperiode wat afstandelijker worden, meestal draait dat weer bij als ze inderdaad uitgepuberd of gecastreerd zijn of wat ouder (lees een jaar of 3-4) zijn. Echter dit is geen garantie. Soms denk je dat je de reeds aanwezige poes een plezier doet met een kameraadje, dit is helaas niet altijd zo. Sommige poezen worden juist terughoudender na introductie van een nieuwe kat. Zo zie je bijvoorbeeld ook wel eens dat waneer er bij twee katten die jaren samengeleefd hebben er één wegvalt de andere helemaal opbloeit. De combinatie die wij voor onze maatjes verzinnen zijn niet altijd “made in catheaven”.

Een kattengedragsspecialist zou ook nog een duit in het zakje kunnen doen, maar anders ben ik bang dat het enige (maar onbevredigende) antwoord zal zijn: Tempus Docebit (de tijd zal het leren). Mocht je nu echt merken dat de combinatie niets wordt kun je altijd overwegen de combi weer op te breken.

 

Over Leon

Ik ben Leon Oerlemans, 37 jaar, getrouwd met Janneke en heb een fantastische dochter Isis van 15 maanden.

In ons huis (dat van Jan Steen) zwerven 2 pythons (achter Glas), in beslag genomen door de universiteit en tijdens mijn co-schappen bij mij blijven plakken, 3 katten: Fidel, een oosterse korthaar, geboren na een spoed keizersnede, Spook, een europeesche korthaar, gebleven na een operatie aan het middenrif en verwijderen van de milt en Tante Toos, een main Coone kitten ook een blijvertje na een keizersnede (ze was te leuk). Sinds 7 jaar dierenarts en sinds 1 jaar mijn eigen kliniek: DierenDokters Den Bosch, www.dierendokters.com

Heb je zelf een vraag aan de dierenarts?

Loop je al een tijdje rond met een brandende vraag over katten de verzorging van katten? Stel die vraag (en alle andere aan katten gerelateerde vragen) dan hier. Wij leggen je vraag voor aan de verschillende experts die voor ons schrijven een publiceren zowel je vraag als het antwoord op de website.

Disclaimer

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.


Dit artikel is 4.791 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur