De zorg voor een kat vereist soms nog best wat kennis en kunde. En om nou voor elk wisje wasje naar de dierenarts te gaan of dokter Google af te struinen zonder een idee te hebben van wat waar is en wat niet, is niet altijd handig. Bij Cattish.nl hebben wij een aantal dierenartsen en kattenkenners bereid gevonden om vragen over katten te beantwoorden. Dit keer hebben we het over tanden.

Vraag

Hoe verwijder ik een teek bij mijn kat?

Antwoord van Leon Oerlemans

Hoewel het verwijderen van een teek geen spoedgeval is, kun je beter de teek direct verwijderen.

  • Verwijderen met de vingers of met een normale pincet is niet aan de raden. Vaak blijft de kop van de teek in de huid. Dit kan tot wat reactie leiden.
  • Het beste kun je de teek verwijderen met een speciaal daarvoor bedoelde tekenpincet. Er zijn verschillende varianten.
  • Verdoof de teek nooit met alcohol, juist dan braken zij hun maaginhoud in de huid van uw Kat.
  • Je pakt de teek met de pincet zo dicht mogelijk op de huid, zo voorkom je dat de kop blijft zitten.
  • Dan draai je met de pincet totdat de teek loskomt (linksom of rechtsom maakt niet uit)
  • Controleer voordat je de teek weggooit (bijv in de gootsteen) of je de kop ook hebt verwijderd.
  • Indien de kop toch is blijven zitten, zal deze eruit moeten zweren net als een diepe splinter. Vaak ontstaat er een bult op de plaats waar een teek heeft gezeten. Dit is niet ernstig, deze bult verdwijnt vanzelf. Bij ziekteverschijnselen na het hebben van teken (bijv. sloomheid/koorts/stram lopen) is het zaak snel een dierenarts te raadplegen.

Maak de teek goed zichtbaar door de haren rondom de teek goed uit elkaar te houden

Zet de pincet goed op de huid onder de teek

Met een draaiende beweging laat de teek vanzelf los

Over Leon

Ik ben Leon Oerlemans, 37 jaar, getrouwd met Janneke en heb een fantastische dochter Isis van 15 maanden.

In ons huis (dat van Jan Steen) zwerven 2 pythons (achter Glas), in beslag genomen door de universiteit en tijdens mijn co-schappen bij mij blijven plakken, 3 katten: Fidel, een oosterse korthaar, geboren na een spoed keizersnede, Spook, een europeesche korthaar, gebleven na een operatie aan het middenrif en verwijderen van de milt en Tante Toos, een main Coone kitten ook een blijvertje na een keizersnede (ze was te leuk). Sinds 7 jaar dierenarts en sinds 1 jaar mijn eigen kliniek: DierenDokters Den Bosch, www.dierendokters.com

Heb je zelf een vraag aan de dierenarts?

Loop je al een tijdje rond met een brandende vraag over katten de verzorging van katten? Stel die vraag (en alle andere aan katten gerelateerde vragen) dan hier. Wij leggen je vraag voor aan de verschillende experts die voor ons schrijven een publiceren zowel je vraag als het antwoord op de website.

Disclaimer

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts een algemeen informatief karakter. 
Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel 
altijd een dierenarts.


Dit artikel is 9.739 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur