Nadat ik het blog Spelletjes las, bedacht ik me dat er niets leukers is dan één keer in de zoveel tijd nieuw kattenspeelgoed kopen voor mijn Bengalen. Vooral omdat ik denk dat ik ze daar een groot plezier mee doe. Maar eerlijk gezegd ligt de waarheid toch iets anders. Stiekem stellen de katten meer prijs op speelgoed dat absoluut niet als speelgoed is bedoeld. Je zou er bijna een verzekering voor afsluiten.

Aluminium bolletjes
Zo is de poes dol op bolletjes aluminium folie. Die ontdekte ze ooit op het aanrecht nadat ik wat folie van een ovenschaal had afgehaald en in alle haast had verfrommeld. Binnen een mum van tijd pakte de poes het bolletje, keilde het van het aanrecht en vloog er achter aan. Eenmaal in het bekje liep ze naar mij toe en gooide het bolletje voor mij op de grond. ‘Gooi dan!’ leek ze te willen zeggen. Dat deed ik. Als een dolle liep ze er achter aan en bracht ‘m vervolgens weer terug. ‘Ze apporteert!’ riep vriendlief enthousiast. En dat doet ze inderdaad. Ze apporteert beter dan mijn drie vorige honden bij elkaar. Met dank aan de aluminium bolletjes.

Groen speelgoed
De kater is wat minder dol op apporteren, maar houdt wel van bloemen. Correctie, hij houdt van de harde stelen die in bloemstukken worden verwerkt. Handig – en soms niet handig voor de vaas die het niet overleeft – wipt hij zo’n steel eruit en gaat hij eindeloos erop zitten, eraf springen of er aan knabbelen. De verontwaardiging is overigens wel groot als ik zo’n steel van hem af pak. Zijn maag en al dat groen zijn namelijk geen vrienden. Voor ik het weet is de kater dan niet meer aan het spelen, maar juist – aan het kotsen.

Vliegjes
Heb je een hekel aan vliegen in je huis? Neem twee Bengalen en binnen de kortste keren ben je van de vliegen verlost. Vooral de grote bromvliegen zijn favoriet. Eindeloos volgen ze met zijn tweeën de vlieg. Net zolang tot de vlieg de stomme fout begaat door even uit te rusten op een bank of te chillen tegen een raam. Dat is het teken voor één van de katten – als je pech hebt gaan ze allebei – om de vlieg te bespringen. Meestal hebben ze ‘m. Niet dat de vlieg dan meteen geëlimineerd wordt. Neuh, met die vlieg wordt zeker nog een kwartier gespeeld. Tot het niet meer beweegt. Dan is er natuurlijk geen moer meer aan. Meestal ben ik dan nog bezig om de scherven op te rapen van een vaas die tijdens deze oorlog gesneuveld is.

Water
Ooit heb ik me laten vertellen dat katten niet van water houden. Dan heeft die persoon nog nooit een Bengaal in levenden lijve meegemaakt, want deze twee zijn dol op water. En kunnen er eindeloos mee spelen. Vooral glazen spa rood zijn de klos. Minutenlang kunnen de katten eerst staren naar het glas met de opstijgende bubbels tot ze voorzichtig hun pootje erin steken. En nog een keer, en nog een keer. Stop wel voortijdig dit spelletje, want door het enthousiasme gaat het glas uiteindelijk om en kan jij het water weer opdweilen.

Ook waterkranen vormen een bron van fascinatie voor de Bengalen. Zodra ik de badkamer inga, word ik bijna omver gelopen door twee enthousiastelingen die met gevaar voor eigen leven een aanloop nemen naar de wasbak. Het doel? De waterkraan. Die waterkraan moet open en dan hangen ze er onder. Niet alleen om water te drinken, maar ook om de pootjes of hun kop eronder te steken. Bij gebrek aan een lopende waterkraan springen ze daarom ook wel eens op onverwachte momenten bij mij onder de douche. En ja, dat is soms even schrikken.

Gordijnen
En we mogen dan wel in het bezit zijn van twee krabpalen, de katten hebben besloten dat het uitstekend spelen is in de inbetweens van vriendlief. Niet alleen omdat ze zich er zich zo lekker achter kunnen verstoppen, maar ook omdat ze er zo fijn in kunnen springen. Vooral de poes probeert er regelmatig in te hangen. De kunst is om zo hoog te hangen dat de kater er nét niet bij kan. En die kater hangt vervolgens ook weer in de gordijnen. Anders komt hij nooit bij de staart van de poes.

Tot horror van vriendlief die zijn dure gordijnen ziet wegkwijnen. Lief vindt hij de katten wel. En zolang ze zich niet vergrijpen aan levende muisjes of vogeltjes gaat het prima. Al zou het wel fijn zijn als ze eens uit die gordijnen bleven, want dat dekt zelfs mijn verzekering niet.


Dit artikel is 5.783 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Deze catlady doet in het dagelijks leven iets met schrijven. Al word ik regelmatig afgeleid door mijn twee eigenwijze Bengaalse katten, Jambo en Tsavo. Never a dull moment met deze monsters ...