Iv
an Petrovitsj Pavlov deed aan het einde van de negentiende eeuw onderzoek naar de speekselproductie bij honden. Bij toeval kwam hij erachter dat de honden begonnen te kwijlen als het eten gebracht werd. Ivan leek het wel een leuk idee om een bel te laten klinken als de hondjes gingen kwijlen. Na enige oefening bleek dat de hondjes al gingen kwijlen als de bel klonk. De oorspronkelijke prikkel tot speekselproductie, het eten, bleek nog steeds te bestaan. Maar de verzonnen prikkel, de bel, bleek hetzelfde effect te hebben. Dit fenomeen heet sindsdien het Pavlov effect en is een voorbeeld van klassieke conditionering.

Wanneer mijn vader mijn kat aankijkt en haar naam zegt reageert Rommel door terug te kijken en te gapen. Zo hard dat je haar kaakjes hoort kraken. Ze doet dit ook bij mijn broer, de buurman en een goede vriendin. Bij de anderen niet. Ik meen dat het een typisch voorbeeld van selectieve geconditioneerde reflex betreft.

Of ze vindt sommige mensen gewoon saai.

 

 


Dit artikel is 5.680 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Mirjam heeft al jaren een blog en daarom twee katten. Of heeft ze twee katten en daarom een blog? Hoe het ook zij dat de twee met elkaar in verband staan staat onontkomelijk vast. Ze heeft toestemming gekregen van Rommel en Spinner om hier af en toe een verhaaltje over haar harige huisgenoten te plaatsen.