Binnenkatten vermaken zichzelf meestal prima. Jagen op de vogels veilig vanachter het raam, achter elkaar aan rennen door het huis of gewoon opgekruld bij de verwarming liggen en zo af en toe lui je kopje optillen. Maar soms moet je als baasje flink aan de slag om het je viervoeters naar de zin te maken.

Menig speeltje heeft hier de revue al gepasseerd. De laatste aanschaf viel het minst in de smaak: een soort platte achtbaan, met twee ballen erin. De katten kunnen dan door gaten in de bovenkant de bal heen en weer slaan over de baan. Geen succes. Ja, als de ballen door mij heen en weer gerold worden willen ze er best even naar kijken. Om mij een plezier te doen. Maar zodra ze zelf aan de bak moeten, blijken de mandjes of mijn bed toch een stuk aanlokkelijker.

Het favoriete speeltje van Hobbes is een muis aan een touwtje. Hij heeft er ondertussen al drie versleten en blijft het ding razend interessant vinden. Elke dag komt hij als een trouw hondje met de muis in zijn bek naar mij toe, het touwtje daarbij achter zich aan slepend. Voor mijn voeten laat hij de muis vallen, gaat rustig zitten en begint me vervolgens doordringend aan te staren. Net zo lang totdat ik het speeltje oppak en er mee over de grond ga zwaaien. En dat spelletje wint hij erg vaak…

Gilles heeft echter geen hulpmiddelen nodig om zich te vermaken. Hij speelt het liefst verstoppertje met mij. Het is dan de bedoeling dat we ons om de beurt verstoppen. Ik ren meestal opzichtig weg en verstop me dan achter een deur. Gilles sluipt dan heel zachtjes naar me toe en springt dan in een keer vanachter de deur op mij af. Ik maak dan een verrast geluid en ren vervolgens achter Gilles aan, die zich met een krul van plezier in zijn staart verstopt. Zodra ik hem ‘gevonden’ heb, springt hij een halve meter de lucht in en is het mijn beurt weer om me te verstoppen. Een mens doet rare dingen om haar kat te vermaken…

Er is een apparaat in huis waar zowel Gilles als Hobbes fan van is. En dat is het apparaat dat ik zelf ook graag mag vasthouden: de iPad. Er zit een spelletje op voor de katten waarbij ze een muis moeten vangen die gaat piepen zodra ze er met hun pootje op slaan. Er wordt zelfs een score bijgehouden. Sinds ze dat spelletje hebben ontdekt is er geen houden meer aan. Steeds als ik met de iPad op de bank zit, komt er een kat met een nieuwsgierig snuitje voor staan. Dat maakt het weleens erg lastig om de iPad te bedienen.

Na al dat spelen moet er natuurlijk uitgerust worden. Dat doen ze het liefste bovenop mijn buik of in mijn nek. En daar worden we allebei erg blij van.


Dit artikel is 4.227 keer gelezen | Geschreven door