Het is twee uur ‘s nachts als ik slaperig mijn ogen open doe en probeer aan het donker te wennen. Ik ben ergens van wakker geworden. Maar waarvan? Net als ik me weer om wil draaien om verder te slapen klinkt er het geloei als van een klein formaat koe beneden. What the hell?

Mijn man ligt prinsheerlijk naast me te snurken terwijl ik met stijgende verbazing luister naar de loeiende geluiden van beneden. We hebben geen kinderen – bewust overigens – en toch voel ik me nu zo’n mamma die ‘s nachts naar het gehuil van haar pasgeboren baby ligt te luisteren.

De baby in kwestie is Sam, onze rode kater, die maar niet kan wennen aan de verbouwing die pasgeleden beneden is afgerond. We hebben een stuk van de tuin en de garage bij het huis getrokken en de gehele indeling beneden ging op de schop. Tijdens het verbouwen is hij al drie dagen weggeweest uit protest. En zat hij vaak bibberend en met ogen als schoteltjes ergens verstopt op de zolder. Het werd zo erg dat ik kalmeringstabletjes heb moeten halen bij de dierenarts. Zo zielig, en je kunt zo’n beestje ook niet uitleggen waarom er van die bouwvakkers in zijn huis rondstampen natuurlijk.

Overigens hadden die pilletjes wel een heel erg grappig effect. Hij had er maar een kwart van nodig – miniem dus – maar het effect was onmiddellijk duidelijk. Mega grote pupillen, uber relaxte pose languit op bed en zo’n smoelwerk van “Yo dude, wat een AWESOME spul is dit joh. Ook een hijs?”

Maar goed. Inmiddels hebben we de pilletjes afgebouwd en gaat het best goed met Sam. Op de nachten na dan. Hij huilt tegen de maan, letterlijk.

Ik sluip op mijn pantoffels de nieuwe houten trap af en zie Sam als een heel zielig en verontwaardigd hoopje midden op de nieuwe houten vloer zitten. “Zie je nou wat je me aandoet?” Hij huilt nog wat verder totdat ik hem oppak en met hem op de bank ga zitten. Hij schurkt zich tegen me aan en is stil. Ik zucht. Mijn katten zijn nu eenmaal mijn kinderen.

Sammie


Dit artikel is 4.543 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Personeel van Lara, Rosie en Sam. Getrouwd met een fantastische vent. In het dagelijks leven zelfstandig professional, social media nerd en sushi-lover