De zorg voor een kat vereist soms nog best wat kennis en kunde. En om nou voor elk wisje wasje naar de dierenarts te gaan of dokter Google af te struinen zonder een idee te hebben van wat waar is en wat niet, is niet altijd handig. Bij Cattish.nl hebben wij een aantal dierenartsen en kattenkenners bereid gevonden om vragen over katten te beantwoorden. Dit keer hebben we het over tanden.

Vraag

Wat is nou exact het verschil tussen sterilisatie en castratie?

Antwoord van Jolijn

De termen sterilisatie en castratie komen eigenlijk uit de humane geneeskunde maar zijn foutieve benamingen bij dieren.

Sterilisatie betekent namelijk het onvruchtbaar maken door het verhinderen van passage van zaad door de zaadleider of een eicel door de eileider. Bij mensen wordt deze ingreep gedaan, omdat je dan de productie en werking van je mannelijk of vrouwelijke geslachtshormonen behoudt. Bij dieren wordt dit niet gedaan, bij hen is er eigenlijk altijd sprak van castratie, oftewel het chirurgisch wegnemen van testikels of eierstokken.

De reden hiervoor is dat we bij honden en katten meestal niet alleen willen dat ze zich niet kunnen voortplanten, maar ook dat ze gevrijwaard blijven van baarmoederkanker, testikeltumoren en melkkliertumoren; aandoeningen die kunnen ontstaan onder invloed van geslachtshormonen.

Daarnaast blijven katers zonder testikels meestal wat dichter bij huis, zodat ze minder risico lopen om aangereden te worden, en sproeien ze niet in huis. Poezen worden niet meer krols en dit heeft ook duidelijk positieve effecten op de nachtrust van het baasje!

In de wandelgangen spreekt men dus bij poezen over sterilisatie en bij katers over castratie, maar je weet nu dat het altijd gaat om castratie.

Bij poezen worden meestal alleen de eierstokjes verwijderd; maar een dierenarts kan tijdens de ingreep besluiten (als de baarmoeder er niet goed uitziet) ook deze chirurgisch te verwijderen. Dit heeft verder geen andere consequenties voor de poes behalve een iets grotere incisie.

 

Over Jolijn

Met heel veel liefde en service runnen Mardou en Jolijn Dierenartsenpraktijk Veenendaal. Katten zijn al heel Jolijn’s leven haar passie, en thuis heeft ze momenteel vier geweldige katten rondlopen. Vanuit haar vak en persoonlijke ervaring kan ze dus jullie bijstaan met allerlei tips en weetjes….!

Heb je zelf een vraag aan de dierenarts?

Loop je al een tijdje rond met een brandende vraag over katten de verzorging van katten? Stel die vraag (en alle andere aan katten gerelateerde vragen) dan hier. Wij leggen je vraag voor aan de verschillende experts die voor ons schrijven een publiceren zowel je vraag als het antwoord op de website.

 

Disclaimer

De op deze website getoonde medische informatie heeft 
slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen 
advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. 
Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.

 

 


Dit artikel is 6.533 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Kattenvrouwtje, nerd, Star Trek (Janeway), Xena, serieel site producer.