De zorg voor een kat vereist soms nog best wat kennis en kunde. En om nou voor elk wisje wasje naar de dierenarts te gaan of dokter Google af te struinen zonder een idee te hebben van wat waar is en wat niet, is niet altijd handig. Bij Cattish.nl hebben wij een aantal dierenartsen en kattenkenners bereid gevonden om vragen over katten te beantwoorden. Dit keer hebben we het over tanden.

Vraag

Waarom is er zo ontzettend weinig aan tandvleesproblemen te doen bij mijn brits korthaar katten behalve af en toe ab? Ik doe dat spul wel door het water maar dan drinken ze zo slecht dat ik niet weet wat erger is! In een spuitje in het bekje doen werkt helaas niet, zeker niet als ze doorkrijgen wat er gaat gebeuren. In hoeverre is dit een genetisch bepaalde afwijking? Ik heb twee katten met telkens terugkerende tandvleesontsteking. Het speciaal daarvoor bestemde rc voer helpt eveneens niet. Mijn dierenarts heeft niet meer dan deze adviezen.

Antwoord van Jolijn

Er zijn 2 soorten tandvleesproblemen:
Tandvleesontsteking die ontstaat door het aankoeken van tandplak en tandsteen met als gevolg irritatie en ontsteking en (ook een heel venijnig probleem) het zogeheten stomatitis-gingivitis complex.

Dit is een ingewikkelde aandoening waarvan we nog niet eens alle ins en outs weten. Waar het op neer komt is dat bij sommige katten die daar gevoelig voor zijn -en dan met name raskatten- het tandvlees en soms andere delen van de bek gaan ontsteken zonder dat dat hoeft te komen door alleen tandplak en tandsteen. Sommige virussen van het niesziektecomplex zijn hierbij betrokken (zie m’n eerdere stukje over niesziekte) . Doordat katten met dit probleem drager worden van zo’n virus, gaat het dus nooit zomaar weg.

Antibiotica helpt altijd maar even, net als speciale tandenbrokjes, antitandsteenspul door het drinkwater, ontstekingsremmers, etc., maar het werkt nooit afdoende! Virussen krijg je niet zo weg. Er is wel licht aan de horizon; want er is een therapie die afdoende is voor dit probleem. Het is alleen vrij radicaal en veel kattenbaasjes schrikken ervan.

Het trekken van de kiezen waarvan het tandvlees het meest ontstoken is helpt namelijk wel afdoende. Nadat de kiezen zijn verwijderd wordt het tandvlees weer rustig. Bij een aantal dieren betekent dat het trekken van een paar elementen, maar bij sommige dieren kan dat betekenen alle kiezen en tanden! Om je gerust te stellen, katten kunnen prima eten zonder tanden en kiezen, inclusief blikvoer, brokjes en snoepjes!

Ik hoor je denken, dan maar wat ontstoken tandvlees, een bekkie zonder kiezen wil ik mijn kat niet aandoen, maar dat is toch onjuist. Die permanente ontsteking is vaak pijnlijk maar vooral slecht voor de gezondheid van je kat! De afweer wordt constant beziggehouden door die omntsteking, en het is ook mogelijk dat er deeltjes ontsteking door het lichaam gaan zwerven, waardoor de kat bijvoorbeeld een hartklepontsteking kan ontwikkelen…

Elke keer weer zien we weer dat een kat vreselijk opknapt als hij van deze nare aandoening is afgeholpen. Dus, kijk af en toe eens in het bekkie van je kat; als je rode randjes ziet bij het tandvlees is dit een goede reden om even je dierenarts te bezoeken…

Over Jolijn

Met heel veel liefde en service runnen Mardou en Jolijn Dierenartsenpraktijk Veenendaal. Katten zijn al heel Jolijn’s leven haar passie, en thuis heeft ze momenteel vier geweldige katten rondlopen. Vanuit haar vak en persoonlijke ervaring kan ze dus jullie bijstaan met allerlei tips en weetjes….!

Heb je zelf een vraag aan de dierenarts?

Loop je al een tijdje rond met een brandende vraag over katten de verzorging van katten? Stel die vraag (en alle andere aan katten gerelateerde vragen) dan hier. Wij leggen je vraag voor aan de verschillende experts die voor ons schrijven een publiceren zowel je vraag als het antwoord op de website.

Disclaimer

De op deze website getoonde medische informatie heeft 
slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen 
advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. 
Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.


Dit artikel is 10.160 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Kattenvrouwtje, nerd, Star Trek (Janeway), Xena, serieel site producer.