Wanhopig werden we ervan. We probeerden niet boos te worden – we wisten dat dát geen zin had – maar het werd steeds lastiger om gelaten de plas van de grond te vegen in de huis- en studeerkamer. Waarom Anastasia eens in de zoveel tijd haar kattenbak te min vond? We wisten het niet.

Uiteraard hebben we wel het een en ander overwogen en geprobeerd: een nieuwe kattenbak, een extra kattenbak (grand Total of 3), ander voer, nóg meer aandacht, juist minder aandacht. Het hielp allemaal niks. Ook de dierenarts probeerden we. Maar lichamelijk is er met Anastasia niks aan het handje.

Via de website van diezelfde dierenarts kwam ik terecht op de site van De praktijk voor kattengedrag.

Hoe sceptisch was ik?!


Kattenklets

Ooit in een ver verleden las ik een artikel in de Viva over een dame die claimde met katten te praten. De katten in kwestie vertelden dan niet alleen over kattensores, maar roddelden ook nog uitgebreid over hun baasjes. Wat een narigheid. Maar vooral ook: wat een onzin. Voor dat soort taferelen was ik niet bereid geld neer te leggen.

Twee maanden en een stapel plasjes later besloot ik toch wat beter naar de site van mevrouw de kattenfluisteraar te kijken. Ik las en ik las en ik las nog wat. En ik moet toegeven dat ik weinig onzin kon ontdekken. What the hey, nam ik me dan ook voor, ik waag er een telefoontje aan. Het eerste teken van gekkigheid en de hoorn gaat erop (wat natuurlijk helemaal niet zo is, want wie heeft nou nog een telefoon waarvan je de hoorn erop kunt leggen?)

Eerste indrukken

De dame aan de andere kant van de lijn klonk in elk geval aardig en niet perse gek. Dat was een goed begin. Nadat ik mijn verhaal uit de doeken had gedaan, wist ze me nog meer te overtuigen door de praktische vragen die ze me stelde. Vragen waarop ik het antwoord zelf ook wel wist, maar die voor mij bewezen dat deze mevrouw niet net uit een ei was gekomen.

Vragen en vinkjes

Een afspraak was dus gauw gemaakt. Maar voordat het zo ver was, was er werk aan de winkel. Van Liesbeth (want zo heet onze kattenfluisteraar) kreeg ik een lange (!) lijst met vragen over onze leefsituatie, ons gezin, Anastasia en haar gedrag, Nicolai en het zijne. Vinkje hier, vinkje daar, nog wat extra uitleg en de belofte om een logboekje bij te houden. Klaar voor de real life afspraak en het advies.

Slim

Een paar dagen later was het zo ver. Liesbeth bleek een sympathieke vrouw die niet alleen zelf van katten houdt, maar ook precies wist hoe ze een kattenvrouwtje moest paaien: “Wat een prachtige katten!!” Dat is bij mij altijd een goede binnenkomer.

Een kop thee, een korte introductie en wat gebabbel later waren we klaar voor de start. Liesbeth zette een tas vol speeltjes op de grond en liet de katten hun eigen favoriet eruit vissen terwijl ze hen observeerde en ons nóg meer vragen stelde. De katten gingen helemaal los op haar speeltjes. Rennen, gieren, brullen.

Nog  meer kattenklets

Meer dan 2 uur (we liepen wat uit) bespraken we het gedrag van de katten, keken we naar het gedrag van de katten en maakte liesbeth aantekeningen. De aanbevelingen kregen we meteen mee. En weet je, die waren praktisch, haalbaar en zinnig. De factuur kregen we ook direct, maar die viel echt heel erg mee (zie ook haar website).

Nazorg

Om het allemaal af te maken viel een paar dagen later een mooie ogend rapport op de mat waarin alle tips, voorstellen en ideeën nog eens waren beschreven. Met de uitnodiging om onze kattenfluisteraar op de hoogte te houden van de vorderingen en niet te schromen om de telefoon te pakken.

We zijn inmiddels gestart met de tips en aanbevelingen en hoewel Anastasia vandaag nog een plas op de grond deed, geloof ik toch wel dat het zinnige tips waren. Over de tips schrijf ik nog een keer. Voor nu wil ik in elk geval meegeven: loop je tegen gedragsproblemen op met je kat. Dan is een kattenfluisteraar helemaal geen slecht idee. In elk geval deze kattenfluisteraar!

 


Dit artikel is 13.877 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Kattenvrouwtje, nerd, Star Trek (Janeway), Xena, serieel site producer.