De zorg voor een kat vereist soms nog best wat kennis en kunde. En om nou voor elk wisje wasje naar de dierenarts te gaan of dokter Google af te struinen zonder een idee te hebben van wat waar is en wat niet, is niet altijd handig. Bij Cattish.nl hebben wij een aantal dierenartsen en kattenkenners bereid gevonden om vragen over katten te beantwoorden. Dit keer hebben we het over de mond.

Vraag

Wat kun je doen aan slechte adem bij een kat?

Antwoord van Leon

Op het moment dat je kat een slechte adem heeft is het verstandig er door de dierenarts eens naar te laten kijken. Slechte adem bij katten kan namelijk een aantal oorzaken hebben waar mogelijk wat aan gedaan kan of zelfs moet worden. Zo kennen we de slechte adem door:

  • Type voeding: veel blikvoeding en gulzig eten zorgt ervoor dat katten (veel) lucht happen. Dit wordt in de maag vermengd met verteringsluchten. Deze moeten er op de één of andere manier toch uit komen. Is het niet van achteren dan is het wel van voren. Daarnaast ruiken verschillende voeding zelf al onaangenaam of worden niet goed verteerd wat dan weer tot een slechte adem lijdt.
  • Gebitsproblemen: tandplaque, tandsteen en ontstekingen zoals rotte kiezen en FORL’s, verraden zich snel door een slechte adem. Naast dat het pijnlijk kan zijn is het ook nog eens erg ongezond. Ontstekingen kunnen in de maag terecht komen maar ook door het bloed meegegeven worden naar het harteklepje waardoor endocarditis optreed. (Dit is bewezen, maar nog vrij onbekend bij het baasje). Het dus ook raadzaam dit direct te laten controleren en eventueel te verhelpen.
  •  Nierfalen: als de nieren niet meer goed werken blijven de afvalstoffen in het bloed. Met name ureum wordt door speeksel en door de huid uitgescheiden en geeft een vieze doordringende lucht uit de mond. Ook hiermee mot je direct naar je dierenarts.
  • Suikerziekte: katten met suikerziekte kunnen niet goed met glucose omgaan, maar hebben wel energie nodig. Dit zullen ze uit o.a. de afbraak van spieren proberen te halen. Het afvalproduct van de zogenaamde ketoacidose is te ruiken in de adem als een soort aceton-geur. Wederom zo snel mogelijk naar je dierenarts
  • Zweren in de bek: verschillende virussen, auto-immuunproblemen, nierfalen, bacteriën. Geven zweren op de tong en wangen, maar ook tandvleesproblemen. Dit alles gaat gepaard met een vieze geur uit de mond.

Elke opsomming is een beperking en dat geldt dus ook voor de bovenstaande lijst. Kortom genoeg redenen om de dierenarts met  een bezoek te vereren wanneer je kat vies uit de mond ruikt!

Over Leon

Ik ben Leon Oerlemans, 37 jaar, getrouwd met Janneke en heb een fantastische dochter Isis van 15 maanden.

In ons huis (dat van Jan Steen) zwerven 2 pythons (achter Glas), in beslag genomen door de universiteit en tijdens mijn co-schappen bij mij blijven plakken, 3 katten: Fidel, een oosterse korthaar, geboren na een spoed keizersnede, Spook, een europeesche korthaar, gebleven na een operatie aan het middenrif en verwijderen van de milt en Tante Toos, een main Coone kitten ook een blijvertje na een keizersnede (ze was te leuk). Sinds 7 jaar dierenarts en sinds 1 jaar mijn eigen kliniek: DierenDokters Den Bosch, www.dierendokters.com

Heb je zelf een vraag aan de dierenarts?

Loop je al een tijdje rond met een brandende vraag over katten de verzorging van katten? Stel die vraag (en alle andere aan katten gerelateerde vragen) dan hier. Wij leggen je vraag voor aan de verschillende experts die voor ons schrijven een publiceren zowel je vraag als het antwoord op de website.

Disclaimer

De op deze website getoonde medische informatie heeft 
slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen 
advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. 
Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.


Dit artikel is 16.011 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Kattenvrouwtje, nerd, Star Trek (Janeway), Xena, serieel site producer.