Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Een paar maanden geleden heb ik mijn kater Tommie moeten laten inslapen, hij was toen 16 jaar. Hij en poes Saar (16) waren heel close. Saar was daarom nogal van slag en zij heeft Tommie wel een week lopen zoeken. Nu is ze weer de oude Saar, maar omdat ze haar hele leven samen met Tommie gewoond heeft, vraag ik me af of ze eenzaam is. Ik overweeg daarom om een kitten erbij te nemen, want ik hoor van veel mensen om me heen dat een kitten makkelijker geaccepteerd wordt dan een volwassen kat.

Het antwoord

Allereerst natuurlijk nog sterkte gewenst met het verlies van Tommie. Katten kunnen rouwen, zoals ook uit het gedrag van Saartje blijkt. Nu ze weer haar oude zelf lijkt te zijn, vraag ik me eerlijk gezegd af of ze wel een maatje mist.

Als oudere katten echt eenzaam zijn, gaan ze meer slapen of kunnen ze meer aandacht vragen van de eigenaar. Sommige katten kunnen zelfs in hongerstaking gaan en wegkwijnen. Saar is echter weer de oude Saar en voelt zich dus blijkbaar prima in haar nieuwe leventje.

Gezien haar leeftijd is ze niet meer zo heel flexibel en zal waarschijnlijk veel moeite hebben met wennen aan een nieuwe kat in huis. Voor haar hoeft een nieuwe kat dus waarschijnlijk niet meer zo nodig.

Mocht je toch graag een tweede kat erbij willen, is een kitten in elk geval geen goed idee: zo’n kleine wervelwind is veel te druk voor een oudere kat en dat kan leiden tot veel stress bij de reeds aanwezige kat. Voor het kitten is het ook niet zo leuk, want die wil graag een speelkameraadje en zal dat niet vinden in Saar.

Het is een fabel dat een kitten altijd geaccepteerd wordt, het gaat juist vaak fout omdat het leeftijdsverschil te groot is. Een oudere kat met een vergelijkbaar karakter als Saar is een betere keuze.

Er zitten in de asiels en opvangcentra veel lieve katten die een warme plek zoeken voor hun laatste levensjaren. Mocht u kiezen voor een oudere kat uit het asiel, neem dan rustig de tijd om de katten aan elkaar voor te stellenzodat de kans op slagen het grootst is.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in. Heb je een v raag voor de dierenarts? Die kun je hier stellen.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

De op deze website getoonde medische informatie heeft 
slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen 
advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. 
Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.

Dit artikel is 10.022 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Op Cattish vind je artikelen door kattenliefhebbers, voor kattenliefhebbers. Lijkt het je leuk om mee te schrijven? Je kunt je hier aanmelden.