Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Wij hebben een kat van ongeveer 4 jaar oud, die heb ik destijds gevonden toen ze ongeveer 3 maanden oud was. Ze komt niet op straat maar heeft wel een groot dakterras tot haar beschikking.

Nu heb ik afgelopen zaterdag een jong katje gevonden, niet gechipt en eigenlijk zou ik dit beestje willen houden maar onze kat is een felle tante..zou dit samen kunnen en hoe kom ik daar achter?

Ik wil niet dat die twee gescheiden van elkaar leven en elkaar mijden. Omdat wij dus een binnenkat hebben lijkt me dit wel een probleem als ze elkaar niet kunnen luchten. Onze kat is een keer ontsnapt, toen is ze bovenop de kat van de buren gesprongen, dus ja, ze lijkt me ontzettend territoriaal (en een tikkeltje verwend). Het gevonden diertje zit nu in het asiel en het is zo’n lieverd maar doen wij er goed aan om dat beestje op proef bij ons te laten wonen of moeten we er niet aan beginnen met een dame die misschien haar prinsessenstatus niet wil delen? Alvast bedankt!

Het antwoord

Het is natuurlijk altijd moeilijk om te voorspellen of katten met elkaar kunnen opschieten of niet. Katten zijn van nature territoriaal, maar hoe een kat zich buiten gedraagt naar vreemde katten hoeft nog niets te zeggen over hoe ze in huis met een soortgenootje om zullen gaan.

Het is belangrijk dat je voldoende ruimte in huis hebt: het nieuwe katje moet tijdelijk een eigen kamertje hebben en dat mag niet de lievelingsplek van je eigen kat zijn. Daarnaast moet de nieuweling ook de beschikking krijgen over eigen spulletjes: kattenbak, etensbak, drinkbak, slaapplekje etc. Heb je een eenpersoons-apartement of studio, dan zou ik er liever niet aan beginnen. Je eigen kat is immers niet gewend om haar huis te delen en zal tijd nodig hebben.

Mocht je willen proberen om het jonge katje bij je prinsesje te introduceren, dan zul je in elk geval beide katten een reden moeten geven om elkaar aardig te gaan vinden. Met andere woorden: je moet ze heel langzaam aan elkaar laten wennen en dat vergezeld laten gaan van veel snoepjes, spelletjes en andere leuke zaken. Je vindt hier een stappenplan hoe je dat het beste kunt doen. Neem er vooral rustig de tijd voor!

Als het gevonden katje nu in het asiel zit, kun je waarschijnlijk wel een afspraak met hen maken dat je het kleintje terug mag brengen als het na een week of drie echt niet lukt met je eigen kat. Succes!

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in. Heb je een v raag voor de dierenarts? Die kun je hier stellen.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft 

 

slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen 

 

advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. 

 

Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 4.447 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Kattenvrouwtje, nerd, Star Trek (Janeway), Xena, serieel site producer.