Niets is makkelijker dan een bakje eten dat de hele dag voor je klaarstaat. Maar voor katten is het eigenlijk beter als ze moeten werken voor de kost.

Jager

Diep van binnen is je kat een echte jager. Zijn favoriete prooi bestaat uit muizen of kleine knaagdieren. Vogels staan minder hoog op de prioriteitenlijst, want die vereisen veel meer werk en leveren een grotere kans op mislukking.
Jagen kost veel tijd. Je moet er op uit, die muis zien te vinden en dan ook nog proberen te vangen. Geen wonder dat alle vleesetende roofdieren, dus ook de kat, een groot deel van hun tijd verslapen om zodoende kostbare energie te sparen.

Ingebakken

De zintuigen van de kat zijn ingesteld op de jacht: een scherp gehoor, een fijne neus en focus  op beweging. Ze horen, zien en ruiken meer dan wij en zijn ook sneller getriggerd door dingen in de omgeving. Het zoeken van de prooi, het besluipen en het vangen zit ingebakken in de kat en zal zich op allerlei manieren uiten. Buitenkatten gaan op jacht, binnenkatten zullen veel willen spelen. Binnenkatten zonder afleiding gaan hun eigen activiteiten verzinnen: de boel vernielen of zichzelf kaal likken.

Uitdaging

Je kunt je voorstellen dat het aanbieden van een bakje met brokjes weinig opwindend is. Dat wordt braaf leeggegeten en vervolgens zijn er weer lange uren in het vooruitzicht waarin niets gebeurt. Je kunt je kat daarom beter meer uitdaging bieden, door zijn eten te verstoppen bijvoorbeeld.
Als je niet op de portemonnee hoeft te letten, zijn kant-en-klare voerpuzzels (‘denkspeelgoed’) een optie. Je hebt ze in talloze soorten, van simpele balletjes waar je brokjes in kunt doen die er uit vallen als de kat er mee speelt tot ingenieuze constructies. Snapt je kat zo’n voerbal niet, dan doe je hem of haar een groter plezier met bijvoorbeeld een Activity Board waarbij hij de brokjes wel kan zien en ruiken, maar alsnog moeite moet doen om ze te bemachtigen.

Zelf maken

Knutsel je graag of is het budget even wat minder, dan kun je ook veel zelf maken. Eierdozen waar je gaatjes in maakt en brokjes in verstopt, een kartonnen doos met krantenproppen waar je brokjes tussen strooit, een piramide van wc-rollen, een Activity Board maken met behulp van lege yoghurtbakjes en kurken: er is heel veel op internet te vinden. Google bijvoorbeeld eens op ‘voedselverrijking’.

Voerpuzzels hebben nog een ander voordeel: is je kat te dik of heeft zij neiging tot schrokken? Zo’n puzzel dwingt haar tot langzamer eten waardoor ze sneller verzadigd is. Zet je kat dus aan het werk!


Dit artikel is 4.987 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.