In mijn vorige blog gaf ik tips hoe je je kat aan het werk kunt zetten om zijn eten te bemachtigen, nu ga ik het zelfs hebben over het trainen van je kat!

Trainen met je kat

Dat kan toch alleen met honden? Nee, ook katten kun je prima trainen. Sommige rassen zoals Siamezen (en eigenlijk alles met oosters bloed) zijn dol op spelletjes en dingen samen met de baas doen. Maar ook Savannahs en Bengalen zijn steeds op zoek naar een uitdaging en zullen ‘braintraining’ zeker op prijs stellen. Want steeds meer katten worden uitsluitend binnenshuis gehouden en dat is niet altijd even spannend voor ze.
Katten kunnen heel veel dingen leren. Denk maar aan de kat die feilloos reageert op het geluid van koelkast of blikopener. Als het resultaat er naar is, zal de kat beslist ergens moeite voor doen.

Beloning

De eerste horde die je dus moet nemen is iets vinden dat je kat boeiend genoeg vindt om moeite voor te doen: een snoepje, een stukje kauwstick etc.
Als je dat gevonden hebt, kun je al gaan trainen. Dat kan heel simpel: je geeft de kat een commando (bijvoorbeeld ‘kom’) en als hij komt krijgt hij meteen een beloning. Dat herhaal je een aantal dagen, vervolgens probeer je een nieuw commando (bijvoorbeeld ‘zit’ etc).
Denk eraan dat katten snel hun aandacht verliezen, dus oefen steeds kort, maar wel regelmatig.

Clickeren

Wil je er serieuzer werk van maken, kun je gaan clickeren met je kat. Je leert de kat eerst dat het geluid van de clicker gepaard gaat met een beloning, zodat uiteindelijk de ‘klik’ de beloning wordt. Dat brokje of snoepje kun je dan een paar tellen later geven. Want als je echt wilt gaan trainen, moet je zorgen dat je exact het juiste gedrag van je kat beloont. Als je namelijk eerst een brokje uit je zak moet vissen, doet de kat waarschijnlijk alweer iets anders en loop je kans het verkeerde gedrag te belonen.

Circuitje

Clickeren is essentieel als je je kat complexere handelingen wilt aanleren, of een reeks activiteiten na elkaar. Al clickerend kun je katten hele circuits laten afleggen! Kijk maar eens op internet wat katten allemaal kunnen leren.
Karen Pryor is een grootheid op dat gebied en heeft veel goede informatie online staan. Er worden ook speciale eendaagse clickerworkshops voor katten georganiseerd.

Trainen is overigens ook voor andere doelen dan alleen fun in te zetten: je kunt je kat bijvoorbeeld leren om in de kattenmand te gaan. Altijd handig als je kat naar de dierenarts moet!


Dit artikel is 6.699 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.