De zorg voor een kat vereist soms nog best wat kennis en kunde. En om nou voor elk wisje wasje naar de dierenarts te gaan of dokter Google af te struinen zonder een idee te hebben van wat waar is en wat niet, is niet altijd handig. Bij Cattish.nl hebben wij een aantal dierenartsen en kattenkenners bereid gevonden om vragen over katten te beantwoorden. Dit keer hebben we het over tanden.

Vraag

Wat is nou beter voor katten nat voer of zacht voer. Ik las laatst hier en daar dat in nat voer veel koolhydraten zitten en dat sommige katten hier diabetes van krijgen. Aan de andere kant lees ik net zo vaak dat zacht voer heel slecht is voor hun tanden. En misschien kun je ook wat zeggen over kattenvoer met groente erin – dat kunnen katten toch helemaal niet verwerken?

Antwoord van Jolijn

Als je kijkt wat een kat(achtige) in de natuur eet komt dat neer op hele prooien, oftewel spiervlees, botjes, bloed, maag- en darminhoud, pezen etcetera. Ze moeten daar nogal op kauwen. Brokjes bevatten 10% vocht en verder allerlei eiwitten, mineralen, vetten en koolhydraten, naar behoefte van de kat (mits kwalitatief hoogwaardig voer!). In natvoer zit op zich hetzelfde, maar dat bevat 90% vocht! Daar hoeft ook niet op gekauwd te worden, en is dus in ieder geval minder goed voor het schoonschuren van het gebit. Let wel, veel katten werpen (kleine) brokjes zonder kauwen achter in hun bek en slikken ze zo door. Dus kijk goed hoe je kat eet! Natvoer kan dus wel, maar altijd in combinatie met brokjes, en het liefst brokjes waar ze op moeten kauwen!

In commercieel kattenvoer zitten koolhydraten, net als in prooien (maag- en darminhoud van muizen en vogels zit vol koolhydraten). Er wordt wel eens beweerd dat katten suikerziekte krijgen van de koolhydraten in het commerciële voer. Het feit dat suikerziekte zoveel voorkomt tegenwoordig, heeft meer te maken met de inactiviteit van de gemiddelde huiskat (die zijn eigen voedsel niet meer hoeft te vangen) en overgewicht! Het is beter om een kat maaltijden te geven dan altijd brokjes te laten staan. Veel katten kunnen daar niet mee omgaan en zullen zich overeten. Kijk eens goed naar je kat, heeft hij nog een taille? Is de buik mooi opgetrokken? Is je conclusie model theemuts? 40% van de Nederlandse katten is te dik! Wees kritisch en vraag eventueel je dierenarts om advies als je niet weet hoe je je kat moet laten afvallen..

Er bestaat ook (goedkoper) kattenvoer waar specifiek groentes aan zijn toegevoegd. Dit is op zich niet heel erg zinnig. In muizen- en vogelmagen zit natuurlijk ook groenvoer wat wel goed is voor de kat, maar met dat verschil dat die al voorverteerd zijn. Op die manier kunnen ze het toch verwerken, want kattendarmen zijn niet goed in het verwerken van veel vezels.

Kortom, kwalitatief hoogwaardig voer (en dan dus niet supermarktvoer…) is volledig afgestemd op de behoeften van jouw kat en als jij het met mate geeft draagt dat bij aan een goede gezondheid van je dier!

Over Jolijn

Met heel veel liefde en service runnen Mardou en Jolijn Dierenartsenpraktijk Veenendaal. Katten zijn al heel Jolijn’s leven haar passie, en thuis heeft ze momenteel vier geweldige katten rondlopen. Vanuit haar vak en persoonlijke ervaring kan ze dus jullie bijstaan met allerlei tips en weetjes….!

Heb je zelf een vraag aan de dierenarts?

Loop je al een tijdje rond met een brandende vraag over katten de verzorging van katten? Stel die vraag (en alle andere aan katten gerelateerde vragen) dan hier. Wij leggen je vraag voor aan de verschillende experts die voor ons schrijven een publiceren zowel je vraag als het antwoord op de website.

Disclaimer

De op deze website getoonde medische informatie heeft 
slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen 
advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. 
Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.


Dit artikel is 7.289 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Kattenvrouwtje, nerd, Star Trek (Janeway), Xena, serieel site producer.