Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

 

Heb 3 jaar geleden een Heilige Birmaan gekocht van (toen)2 jaar bij een fokker vandaan .Het diertje was heel erg anstig en vertoefde tussen vele andere katten .Ik heb haar gekocht omdat ik dit leed niet kon aanzien .Zelf heb ik haar aardig opgeknapt en voor mij is zij niet angstig meer .

Ik heb tot voorkort nog een andere Heilige Birmaan gehad. Daar was zij vriendjes mee en lagen bij elkaar te slapen .Zij voelde zich duidelijk veilig bij hem. Helaas is deze tweede birmaan op zeer jonge leeftijd overleden. Het poesje is nu weer anders in gedrag. Heb nu nog 4 andere katten (andere rassen en kleuren)en zij wordt door de Zwarte Europese korthaar aangevallen. Ik vind dit verschrikkelijk en wil zo graag dat het poesje gelukkig is. Dat is nu niet zo!

Allerlei middelen van Feliway enz heb ik geprobeerd en ook ander voer (tegen stress). Niks helpt . Poesje zoekt steeds een veilig plekje op een stoel, onder de tafel/of in een hoekje .

Als ik op de bank zit dan komt zij bij mij liggen en kopjes geven .Zij voelt zich dan veilig .Maar ja..ik werk ook en kan dat zo niet volhouden natuurlijk .

Nogmaals:Ik wil het diertje graag gelukig zien .Heeft U nog tips? Alvast bedankt.

Groetjes,Trudy

 

Het antwoord

Het is beslist heel stressvol voor je bange Birmaan om steeds aangevallen te worden door een van de andere katten in huis. Ik vind het dan ook heel goed dat je probeert een oplossing te vinden voor deze poes.

Zolang zij aangevallen wordt door de andere kat, heeft het niet zo veel zin om te proberen iets aan haar stress te doen, maar is het beter om te zorgen dat de ‘aanvaller’ haar gaat accepteren. Het beste wat je kunt doen is om de katten opnieuw te introduceren. Als de aanvallen heel hevig zijn, is het goed om deze katten eerst een paar dagen te scheiden en tot rust te laten komen. Daarna kun je beginnen met een herintroductie. Je kunt ook een gediplomeerde gedragsdeskundige vragen om de situatie te komen bekijken en een plan op maat voor je te maken.
Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in. Heb je een v raag voor de dierenarts? Die kun je hier stellen.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft 

 

slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen 

 

advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. 

 

Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 3.943 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Kattenvrouwtje, nerd, Star Trek (Janeway), Xena, serieel site producer.