Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Wij hebben een gecastreerd katertje “foxy” hij is nu anderhalf en hijs is een europese korthaar wij hebben hem sinds kitten (6 weken oud wel erg jong) samen genomen met zijn zusje Dana. Wij wonen in een flat.

Toen hij een paar maanden oud was begon hij te blazen zodra je hem eten gaf, geen probleem want verder deed hij niets. Later begon foxy zich af te zonderen en zat hij zich dagen te verstoppen onder het bed. Zodra je hem wou benaderen begon hij te blazen en zelfs uit te halen. Hij kwam er af en toe onder vandaan om te eten en drinken. Wij hadden nog een extra kamer over en hebben toen besloten hier een kattenkamer van te maken een speelparadijsje voor elke kat met een grote en hoge krabpaal en een groot raam waar ze lekker uit kunnen loeren.

‘s Avonds sliepen de 2 katten daar. Foxy begon zich toen te verstoppen in een hokje van de krabpaal en zodra je in de beurt bent begint hij te grommen, blazen, spugen en uithalen. We hebben van alles geprobeerd maar hij is gewoon super agressief. Ik weet niet meer wat ik moet met deze kat. Naar buiten gaan durft hij ook niet, en meestal verstopt hij zich dan ergens in het trappenhuis en gromt daar tegen iedereen die te dichtbij komt. Wat te do en met deze kater? Om hem zijn hele leven in een hokje te laten verstoppen vind ik zielig voor het dier..

 

Het antwoord

Foxy is duidelijk een hele bange kat en de kans is groot dat zijn agressie ook voortkomt uit zijn angst. Ik zou hem in elk geval niet (meer) naar buiten laten gaan, want dat is heel bedreigend voor hem en hij leert er niets anders van dan nog banger worden voor mensen. Als je aan zijn angst wilt werken, moet je juist een veilige en zo stabiel mogelijke omgeving voor hem maken.

Deze situatie bestaat al anderhalf jaar en is gaandeweg verergerd in de loop van de tijd, dus ik kan jullie geen simpele  tips geven om dit op te lossen. Het beste wat jullie voor Foxy kunnen doen is professionele hulp zoeken en een gedragstherapeut een stappenplan op maat laten maken. Ik weet uit mijn ervaring met zwerfkatten dat er nog veel te doen is met deze bangerikken, dus er is zeker nog hoop voor jullie en Foxy. Ik ben het  met je eens dat het geen leven is voor een jonge kat van anderhalf om de komende 15 jaar in angst door te moeten brengen. Wacht echter niet te lang meer met hulp zoeken, om te voorkomen dat hij echt een agressieve kat gaat worden.
Je bent van harte welkom om contact met mij of een gecertificeerde collega op te nemen en te kijken wat er mogelijk is.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in. Heb je een v raag voor de dierenarts? Die kun je hier stellen.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft 

 

slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen 

 

advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. 

 

Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 4.504 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.