Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Wij hebben broer en zus Flip en Chindy uit het zelfde nest Ruim 10 jaar oud vanaf het begin altijd zindelijk. Maar af en toe gaat Chindy gewoon op een kussen of de bank zitten plassen, de omstandigheden zijn totaal niet veranderd.

Wat kan daar de oorzaak van zijn?

Bep van der Graaf

Het antwoord 

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het gedrag van Chindy.

Allereerst kunnen er meerdere medische redenen zijn.

Blaasgruis en blaasontsteking zijn de meest voorkomende redenen voor onzindelijkheid. Je merkt als eigenaar vaak niet dat er iets mis is, dus het lijkt me zeker aan te bevelen om als eerste de urine te laten nakijken.

Het kan ook zijn dat Chindy meer is gaan drinken, waardoor de bak sneller vies is en ze liever op een andere plak gaat plassen. Meer drinken wijst ook op medische problemen (diabetes, nieren, schildklier etc), waar de dierenarts dringend naar moet kijken.

Als laatste kan Chindy gezien haar leeftijd last van (beginnende) artrose hebben en daarom niet makkelijk meer op de bak kunnen. In dat geval zou ik je aanraden om het deurtje uit de bak te halen en/of het deksel er helemaal af te halen. Kijk ook of de instap niet te hoog is voor haar.

Is het maar zeer incidenteel dat ze op de bank plast, dan kan het zijn dat je misschien de bak door omstandigheden vergeten bent? Plassen op zachte oppervlaktes kan ook wijzen op behoefte aan ander grint. Katten hebben het liefst fijn, zacht grint. Een ander merk uitproberen kan helpen.

Je kunt verder nog kijken naar de plaats van de kattenbak. Moet ze er een flink eind voor lopen? Dan kun je een extra bak wat dichterbij de woonkamer zetten. Meer tips over de kattenbak kun je hier vinden.

Maak de plasplekken goed schoon met een sopje van biotex of soda, of koop een commercieel product als Ecodor. Gebruik nooit azijn, bleek of chloor.

Straf Chindy in elk geval nooit, want zij heeft een duidelijke reden om dit gedrag te vertonen. Straffen maakt het probleem alleen maar erger.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in. Heb je een v raag voor de dierenarts? Die kun je hier stellen.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft 

 

slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen 

 

advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. 

 

Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 3.384 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.