Er is weinig wat ik zo aandoenlijk vind als een oude kat. Ok, kittens scoren ook hoog, maar een oudere kat heeft voor mij iets heel speciaals.

Blacky, 16 jaar oud

Katten worden net als mensen steeds ouder. Zelfs de aandoeningen waar een kat aan kan lijden lijken op die van de oudere mens: diabetes, hoge bloeddruk, dementie…
Zestien jaar is voor een kat al heel gebruikelijk, steeds meer katten worden zelfs 20!
Er is pas vrij recent aandacht voor katten op leeftijd en de veranderingen in hun lijfje die daarmee gepaard gaan.

Oudere katten (zeg maar 11+) lijden vaak aan nierproblemen, diabetes of een te snel werkende schildklier. Eigenaren en dierenartsen zijn daar alert op en deze aandoeningen zijn relatief makkelijk te herkennen. Denk aan veel drinken (nieren, diabetes) of veel eten en ineens weer heel actief worden (schildklier). Een oudere kat die nog ‘flink eet en drinkt’ is dus niet automatisch een gezonde kat!

Maar er kan nog veel meer mis zijn met een kat. Is het normaal dat een oudere kat  meer slaapt en minder speelt? Natuurlijk neemt het niveau van activiteit af. Oudere katten kunnen echter ook vaak last van hun gewrichten krijgen (artrose) waardoor ze vanwege de pijn niet meer willen bewegen en dan maar gaan slapen. Dit is een probleem dat nog steeds onderschat wordt!! Pijnstilling in overleg met je dierenarts kan uitwijzen of jouw kat last heeft van artrose. Ook plotselinge agressie kan wijzen op pijn, al dan niet door artrose.

Stijve gewrichten kunnen ervoor zorgen dat de kat niet meer goed in de kattenbak kan klimmen, dus geef haar een lage, open bak. Zet extra bakken in huis zodat ze niet ver meer hoeft te lopen of moeizaam de trap op moet. Maak opstapjes zodat zij toch nog lekker in de zon op de vensterbank kan liggen of op de bank kan komen. Zorg voor extra zachte, warme slaapplekken, dat is heerlijk voor oude botten.

Oudere katten worden langzaam doof en hun zicht neemt af. Vaak merk je dat niet omdat het zo geleidelijk gaat. Hij kan schrikachtig worden omdat hij je niet meer hoort/ziet aankomen. Zorg daarom altijd dat een kat je eerst kan zien (bij doofheid) of kan horen (bij slecht zicht) voordat je hem aanraakt.

Borstelen of kammen kan vervelend worden voor de kat, omdat er steeds meer botjes gaan uitsteken. Schaf een zachtere borstel aan, want vachtonderhoud is belangrijk. Dat kan een kat steeds minder makkelijk als hij ouder wordt.

Met een klein beetje aandacht en wat extra zorg kan de kat zo nog heel wat prettige jaren doorbrengen! En niet vergeten: blijf met je kat spelen, haar hele leven lang! Hoe langer je de spelgewoonte in stand houdt, hoe gezonder en fitter ze oud wordt.


Dit artikel is 5.821 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.