Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

 

We hebben een aparte poes. ze was heel schuw tot haar maatje overleed. toen werd ze aanhankelijk. wel heb ze een hekel aan de hond en ook van mijn vriend is ze geen fan. Als een vreemde zijn hoofd dichtbij haar houd gaat ze blazen en slaan. Als de hond rondloopt zit ze vrijwel altijd op een veilige plek. Ze is een siamees.

nu hebben we een kitten erbij. het is een klein katertje gewoon een lekker vuilnisbakkenrasje het kittentje was snel gewend aan de hond dus die 2 gaan prima samen. Onze poes daar in tegen.. eerste dagen was ze boos en vals. logisch want nu moet ze haar plek weer delen. ze is niet meer boos naar ons toe, maar Poeki ( zo heet-ie) wordt geterroriseerd  Natuurlijk moeten ze wennen aan elkaar. maar ze valt Poeki gewoon aan. Hij heb al 2 wondjes op zijn koppie en ook is hij in zijn zij gebeten waardoor hij nog best bloeden ook…. hij is erg bang voor haar en vlucht ( zodra ze in het zicht komt) gelijk onder bank. We brengen de kleine om de zoveel uur naar de kattenbak. dan gaat-ie snel poep en plassen en rent-ie weer snel weg.

Dus wat moeten we nu???

Het antwoord

Je geeft aan dat je Siamees heel schuw was tot haar maatje overleed en dat ze daarna aanhankelijk werd. Dat is een duidelijk teken dat de andere kat niet haar ‘maatje’ was, maar dat ze opbloeide toen ze eenmaal alleen was. Ze heeft echter nog steeds heel veel stress, want ze is bang voor de hond en ook voor je vriend. Nu is er bovendien nog een jong katertje bijgekomen, dat haar (net hervonden)  rust grondig komt verstoren. Het katertje wordt blijkbaar tot bloedens toe gebeten. Dat is echt geen leven, voor geen van beide katten. Probeer je eens voor te stellen dat jij zo bang bent in je eigen huis dat je niet eens naar de wc durft en als je gaat, je ook nog gebeten wordt?

Ik kan je in alle eerlijkheid maar één advies geven en dat is de Siamees herplaatsen. Ze is zo bang voor de hond (en ook een beetje voor jouw vriend) dat je beter een rustig huisje voor haar kunt zoeken, zonder andere katten of honden. In principe ben ik er geen voorstander van om de oorspronkelijke kat weg te doen, die heeft immers de oudste rechten. Maar je katertje kan goed opschieten met de hond en met je vriend, dus hij zal zich snel op zijn gemak voelen als zij weg is.

Hoe moeilijk dit ook is, denk aan het belang van je katten. Wacht niet te lang met herplaatsen, want anders heb je niet alleen een gestreste Siamees, maar ook een getraumatiseerde kater.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in. Heb je een v raag voor de dierenarts? Die kun je hier stellen.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft 

 

slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen 

 

advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. 

 

Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 8.795 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.