De zorg voor een kat vereist soms nog best wat kennis en kunde. En om nou voor elk wisje wasje naar de dierenarts te gaan of dokter Google af te struinen zonder een idee te hebben van wat waar is en wat niet, is niet altijd handig. Bij Cattish.nl hebben wij een aantal dierenartsen en kattenkenners bereid gevonden om vragen over katten te beantwoorden. Dit keer hebben we het over ontklauwen.

Vraag

Ontklauwen is toch slecht voor katten?

Antwoord van Jolijn

Ontklauwen bij katten is absoluut dierenmishandeling omdat krabben een essentieel gedrag is van katten. Door te krabben markeren zij zaken met hun geur, dus essentieel in de communicatie. Daarnaast zijn scherpe nagels erg nuttig om in bomen kunnen klimmen, en ze helpen hun evenwicht te bewaren op bijvoorbeeld schuttingen. En als laatste zijn klauwen ook handig bij het vangen van prooien; wat mensen meestal niet leuk vinden maar toch een zeer natuurlijk gedrag is van een kat!

Ontklauwen is het aanpassen van een kat aan onze comfortabele consumptiemaatschappij waar alles precies zo moet zijn hoe wij het willen. Katten zonder klauwen die geen haar verliezen, alleen maar brokjes eten en geen vogeltjes en niet stinken op de kattenbak en vooral geen geld kosten…Als je dat wil moet je geen kat nemen!

Over Jolijn

Met heel veel liefde en service runnen Mardou en Jolijn Dierenartsenpraktijk Veenendaal. Katten zijn al heel Jolijn’s leven haar passie, en thuis heeft ze momenteel vier geweldige katten rondlopen. Vanuit haar vak en persoonlijke ervaring kan ze dus jullie bijstaan met allerlei tips en weetjes….!

Heb je zelf een vraag aan de dierenarts?

Loop je al een tijdje rond met een brandende vraag over katten de verzorging van katten? Stel die vraag (en alle andere aan katten gerelateerde vragen) dan hier. Wij leggen je vraag voor aan de verschillende experts die voor ons schrijven een publiceren zowel je vraag als het antwoord op de website.

Disclaimer

De op deze website getoonde medische informatie heeft 
slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen 
advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. 
Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.


Dit artikel is 7.958 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Kattenvrouwtje, nerd, Star Trek (Janeway), Xena, serieel site producer.