beslissenDe datum 11 februari  2012 staat in mijn geheugen gegrift. Die dag verongelukte een van onze twee poezenzussen. Vanaf die waardeloze dag moesten we zonder poes Eef door het leven. We missen haar nog vaak. De herinnering aan haar vrolijke loopje, haar aanhankelijke blik en haar oergezellige geklets geven me een brok in de keel.

Zus Aaf heeft haar in het begin ook gemist, denken we. Ze leek haar te zoeken en op haar te wachten. Maar na een weekje of wat ging Aaf over tot de orde van de dag. Veel naar buiten, muizen en mollen vangen, ’s avonds met enige tegenzin binnen komen en dan op de bank neerzijgen (zeker niet op schoot!) om geaaid te worden. Een zelfstandig, stoer beest. Heel anders dan Eef, die vaak mijn gezelschap opzocht – op schoot, op mijn rug, achter me op een stoel.

De herinnering aan Eef weerhield ons er lange tijd van om serieus na te denken over een nieuwe tweede kat. Af en toe even stiekem op Marktplaats en de asielsites kijken naar het aanbod, dat wel. Een leuke poes zien, even zuchten en niet meer aan denken. Waarom? Omdat Eef onvervangbaar is. En omdat Aaf misschien helemaal niet zit te wachten op een nieuwe soortgenoot. En uit angst. Uit angst dat een nieuw dier ook weer zo uit ons leven weggerukt kan worden.

En toch. Gaandeweg wonnen de argumenten om een nieuw huisgenootje te zoeken. Omdat we gemerkt hebben hoe gezellig het is om twee katten te hebben rondlopen. Omdat elke kat weer een andere, unieke persoonlijkheid heeft. Omdat Aaf het heel misschien ook wel leuk zou vinden. En omdat het zonde is beslissingen niet te nemen uit angst.

Ook vonden we dat we dan niet te lang meer moesten wachten. Hoe langer Aaf alleen zou zijn, hoe groter de kans dat ze een andere kat moeilijker zou accepteren. En het was winter: een tijd waarin we zelf veel binnen zijn en het dus ook makkelijker is om de nieuweling in huis te houden.

De kogel was door de kerk; nu nog  ‘even’ een geschikte kandidaat zoeken…

*** Wordt vervolgd ***


Dit artikel is 4.634 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Journalist met een zwak voor dieren. In het gezelschap van o.a. paard, pony en 2 geweldige poezen waar eindeloos over te bloggen valt.