Nee, niet meteen doorklikken omdat je kat niet onzindelijk is  Plassen naast de bak is een van de meest voorkomende gedragsproblemen. Ook als je kat het op wél op de bak doet, wordt ze misschien extra vrolijk van sommige tips in deze blog.

Onzindelijkheid kan een medische oorzaak hebben, maar als je dierenarts die uitgesloten heeft (dat moet je altijd als eerste laten doen bij een plasprobleem!), ligt het vrijwel altijd aan de kattenbak. Waarom is dat nou zo vaak een probleem? Omdat wij baasjes het vies vinden om de bak schoon te maken. Dus doen we het niet zo vaak, of we zetten de bak op zolder zodat we hem niet zien en ruiken.
Maar katten zijn van nature hele schone dieren, die in de vrije natuur steeds een schoon plekje opzoeken. Een open plek liefst, zodat ze goed om zich heen kunnen kijken. Katten hebben bovendien een goede neus, die snel genoeg waarneemt of een bak nog schoon is.

Hoe schoon is schoon?
Basisregels voor goed kattenbakmanagement (en daar houdt echt niet iedereen zich aan)
•    dagelijks uitscheppen, zowel plas als ontlasting  Heb je meer katten, dan moet je vaker scheppen.
•    een keer per week al het grint vervangen en de bak omspoelen
•    voldoende bakken als je meer katten hebt
•    kattenbakken moeten goed bereikbaar zijn. Dus niet uitsluitend op zolder als je meerdere verdiepingen hebt en ook niet in de kast achter de droogtrommel in de garage.

Geuren en deuren
Veel problemen met onzindelijkheid worden veroorzaakt door het deurtje/klepje in de bak. Zo’n deurtje houdt geuren binnen (en daarmee de kat buiten), dus als baas kun je makkelijker ‘even’ vergeten dat de bak niet schoon is. Stinkt de bak zonder deur? Dan moet je hem vaker schoonmaken.
Een kat die zich niet op zijn gemak voelt bij de andere katten in huis, durft misschien niet op een dichte bak omdat hij niet kan zien of er een andere kat op hem staat te wachten.
Een klepje dat steeds op het gevoeligste (onderste) deel van de rug valt, is voor geen enkele kat prettig. Ook al gaat hij braaf op de bak, je doet hem een plezier door het deurtje weg te halen.

Nog meer geuren
De marketingmachines van grote bedrijven vinden de gekste dingen uit om mensen aan te zetten tot het kopen van hun product. Toegevoegde geuren als lavendel, babypoeder of zelfs vanille (echt waar ) mogen aantrekkelijk lijken voor baasjes, maar poezen zijn er niet blij mee. Die willen een schone bak, met geurloos grint. Geen plaslucht, maar ook geen babypoeder
Fijn, zandachtig grint heeft de voorkeur van verreweg de meeste katten.
Een nieuw internetadvies is om kattenkruid of valeriaan in de bak te strooien. Nooit doen, want katten vinden dit juist lekker en willen daar niet overheen plassen.


Dit artikel is 4.464 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.