Een van de vragen die heel vaak aan mij gesteld wordt is: hoe kan ik zien of mijn katten met elkaar spelen of vechten?

Spel tussen katten kan er nogal heftig aan toe gaan. Anderzijds kun je als eigenaren stille signalen van spanning over het hoofd zien, waardoor je op het verkeerde been gezet wordt en denkt dat het spelen is. En toegegeven: het is ook niet altijd eenvoudig om te zien.

Bij kittens is het makkelijk in te schatten of het spel is, ook al houd je als toeschouwer wel eens je hart vast als je ze ziet rennen, draven of met de achterpootjes op de kop van een broer of zus trappen.
Gelukkig kennen ze wel degelijk grenzen: als er te hard gebeten of gekrabd wordt, zal het ‘slachtoffer’ protesteren met een pijnkreetje en vervolgens weglopen.
Als kittens om beurten op elkaar duiken of als er eentje wegrent maar meteen weer terugkomt om verder te spelen, dan is het spel. Zo lang het wederzijds is, er niet gegild wordt en er geen kitten angstig in een hoek zit is er niets aan de hand. Dreigende houdingen, dikke staart, dwars lopen, het zijn allemaal oefeningen voor later, maar het zijn geen tekenen van agressie.

Bij volwassen katten is het in essentie niet anders. Spelen gebeurt altijd in stilte, tenzij er even geblazen of gepiept wordt als het te hard gaat. Grommen of zelfs krijsen wijst daarentegen echt op agressie.
Ook bij volwassen dieren geldt dat katten afwisselend moeten beginnen met spelen, als er steeds één kat het initiatief neemt is de kans groot dat het geen spel meer is.
Kijk ook hoe het spel eindigt: rent een van de katten weg en laat hij zich voorlopig niet meer zien of vermijdt hij zorgvuldig de andere kat? Dan was het geen spel maar vechten.
Bij spel mag nooit bloed vloeien, er moet met ingetrokken nagels gespeeld worden en er mogen geen grote vlokken haar rond stuiven.
Katten die elkaar niet mogen, zullen nooit samen spelen

Zijn de twee katten in dit filmpje aan het vechten?


Dit artikel is 10.748 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.