Kat knuffelenEr zijn katten die er geen genoeg van lijken te krijgen, heerlijk aaien, knuffelen en op schoot zitten. Maar misschien heb jij er een die onverwacht uithaalt als ze op schoot ligt te spinnen?

Mensen hebben een aangeboren neiging om alles en iedereen te willen aanraken. Ook dieren willen wij graag knuffelen en vasthouden, of ze dat nu prettig vinden of niet. Zo aaien we ongevraagd honden op straat, zonder op de lichaamstaal van het dier te letten.
Katten willen evenmin alsmaar aangeraakt worden. Sommige rassen zijn heel erg aanhankelijk en willen graag veel geknuffeld willen worden, maar voor elk dier geldt ‘genoeg is genoeg’. Kijk maar naar jezelf: je wil niet de hele dag ongevraagd aangeraakt worden en al helemaal niet uit je slaap gehaald worden. Af en toe wil je toch ook lekker ongestoord in bad of op de bank liggen?
Ongevraagd opgetild of rondgesjouwd worden staat echt niet hoog op de prioriteitenlijst van de kat en kan tot behoorlijk wat stress leiden, zeker als dat regelmatig gebeurt.

Wat bij katten nog wel eens wil voorkomen is het volgende: de kat ligt heerlijk op je schoot te spinnen en haalt ineens uit als je haar aait. Aai-agressie heet dat. Wat haar bezielt? Je bent in haar ogen te ver gegaan. De kat heeft waarschijnlijk al een paar keer aangegeven dat ze er genoeg van had, bijvoorbeeld door haar oren naar achteren te draaien en met haar staart te zwiepen. Het negeren van die signalen leidt tot krabben of bijten, een boodschap die niets aan duidelijkheid te wensen overlaat: ik wil niet meer, ik heb er genoeg van  Het beste wat je dan kunt doen is de kat met rust laten en de volgende keer eerder stoppen met aaien.
Nu kom ik af en toe wel eens iemand die zich daar niets van aan wil trekken onder het motto ‘ik betaal de hypotheek en laat me niet slaan door een kat’, maar dan heb je de psyche van de kat toch niet goed begrepen. Straffen werkt averechts.
Knuffelen is prima, maar houd wel een beetje rekening met de grenzen van je kat.


Dit artikel is 4.177 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.