Noeska

Oren plat opzij, grote pupillen: een bange kat!

Katten zijn geheimzinnige wezens met onpeilbaar diepe gronden, toch? Of vertellen ze je meer dan je denkt?
Omdat katten van oorsprong solitaire dieren zijn, is hun communicatie daar op ingesteld. Als je als wilde kat in je eentje een territorium van een vierkante kilometer moet bijhouden, heeft het weinig zin om wat in de wilde weg te gaan miauwen, want de kans dat een andere kat dat hoort is erg klein. Miauwen bewaart de kat daarom voor de eigenaar, die daar meestal prompt op reageert door de koelkast of de buitendeur open te maken.
Maar als je andere katten niet te dicht in de buurt wilt laten komen, dan zul je op afstand je bedoelingen duidelijk moeten maken: met lichaamstaal dus. Herkenbaar voor iedere kat, alleen niet zo herkenbaar voor eigenaren.

Houding
Waar moet je op letten als eigenaar? Als eerste op de houding.
Een hoge rug en dikke staart betekent angst. Stijve voorpoten, een oplopende rug en haren die op de ruggengraat een beetje overeind staan: agressie. In elkaar gedoken en de staart strak om het lijfje gevouwen wijst op angst.

Ogen
Zie je grote zwarte ogen, meestal in combinatie met oren die opzij gevouwen zijn, dan is er sprake van angst. Agressieve katten knijpen hun pupillen samen tot streepjes, zo lopen ze minder kans op beschadiging.

Oren
Oren plat opzij (‘platte pet’) is dus angst, bij agressie worden de oren naar achteren gedraaid.

Snorharen
Zelfs de snorharen van de kat doen mee! Bij bange katten zijn de snorharen tegen de wangen gevouwen, bij nieuwsgierige katten staan ze naar voren. Agressieve katten laten hun snorharen naar beneden wijzen, soms ook naar voren.

‘Read my lips’ is niet van toepassing op katten, maar met een beetje oefening kun je de lichaamstaal van je kat al snel leren begrijpen.


Dit artikel is 3.804 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.