Het is warm. En hoewel het gaat regenen – belooft men – blijft het nog steeds rete-warm. Zomerjurkjes en bermuda’s kunnen weer volop gedragen worden en ventilatoren en airco’s loeien alsof jouw leven er vanaf hangt. De (nep)bontjas kan voor nu even bij de winterkleding. tenzij je natuurlijk een kat bent…dan zit je gewoon vast aan dat bontje. En dat is nóg warmer. 

Hoe houd je je kattenvrienden deze zomer een beetje koel? Een paar tips die misschien een handje helpen.

Water…geef me waterrrr

Zorg er in elk geval voor dat je kat voldoende vers water heeft. Niet alleen in z’n normale waterbakje, maar ook op andere plekken in huis. Hangt je kat veel in de tuin? Zet daar dan ook een bakje water neer. Ververs dat water regelmatig (twee keer per dag bijvoorbeeld). Je kunt er zelfs een ijsklontje ingooien om het nog extra af te koelen!

Je blijft binnen!

Is het écht superheet, houd je kat dan ook gewoon binnen op de heetste uren van de dag. Tussen 11 uur ‘s ochtends en 3 uur ‘s middags houd je je kat gewoon binnen waar hij een koel plekje op kan zoeken en altijd in de buurt is van water.

Dicht ermee

Zorg dat je in elk geval één kamer in huis hebt waar de gordijnen dicht zijn en de kamer lekker donker is. Hierdoor koelt de kamer wat af en is het het ideale plekje voor je kat om te chillen tijdens hete dagen. De badkamer is daar een goeie voor overigens, vooral als je er tegels hebt: die blijven lekker koel.

Natte poten

Laat je kat natte pootsporen achter? Dan is hij aan het zweten. Katten zweten namelijk uit hun poten (de zweetklieren van katten zitten daar). Zorg in geval van een zwetende kat dat hij weer voldoende drinkt om de vloeistoffen in z’n lijf weer aan te vullen.

Au au au

Je kat insmeren met zonnebrandcrème? Ja, waarom niet. Ook zij kunnen verbranden en anders dan wij zien ze het veel minder aankomen. Het gaat dan vooral om het insmeren van de oren. Doe dit natuurlijk wel met een niet-giftige crème, de kans dat ze het gaan proberen eraf te krijgen is namelijk groot. Maar zeker bij witte katten is het een poging waard.

Schaduwkat

Ligt je kat graag uitgebreid in de tuin te genieten van de zon? Da’s niet perse altijd een goed idee. Zorg voor voldoende schaduwrijke plekjes buiten. Zet bijvoorbeeld een doos in je tuin. Katten zijn gék op dozen en dutten er graag in.

Heb jij nog een goede tip voor koele katten?


Dit artikel is 8.473 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Kattenvrouwtje, nerd, Star Trek (Janeway), Xena, serieel site producer.