De Noorse Boskat; een populaire ras onder liefhebbers van kattenrassen. Een schitterend uiterlijk en karakter, met een fascinerende achtergrond. Vanaf de Noorse mythologie tot aan huisdier.

De Noorse Boskat

De Noorse Boskat is gerelateerd aan de Noorse Godin Freya en afkomstig uit het prachtige Noorwegen, Scandinavië. Dit ras is onder de kattenrassen inmiddels al 500 jaar oud. In 1977 werd de Noorse Boskat officieel een kattenras verklaard.

Volwassen Noorse Boskat 1

Geschiedenis

Over de Noorse Boskat is er bekend dat in de tijd van de Vikingen, dit kattenras al werd gebruikt als huisdier. Behalve dat de Noorse Boskat gebruikt werd als huisdier, was het destijds zo (en inmiddels nog steeds) dat er ook veel wilde noorse boskatten te vinden zijn. Met name in de bossen in Noorwegen.

Mythologie

In de Noorse mythologie komt de Noorse boskat voor bij de Noorse godin Freya. Freya is de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. Haar koets werd voortgetrokken door Noorse Boskatten.

Het kattenras is bekend geworden in de jaren 30 tijdens een kattententoonstelling in Noorwegen. In die tijd waren al veel mensen met een Noorse Boskat als huisdier. Echter waren er velen bang dat het ras zou uitsterven en daarom werd er een fokprogramma opgericht.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Noorse Boskat is vergelijkbaar met de Maine Coon, de Siberische Boskat en de Turkse langhaar. De kop van de Noorse Boskat heeft de vorm van een driehoek en is symmetrisch. De neus is lang en recht. De oren hebben haartjes op de punten dat doet denken aan de lynx. Ook zijn de oren groot en open. Uit het oor steken ook haartjes. De ogen van de Noorse Boskat zijn groot en ovaal. De ogen zijn open en licht schuin geplaatst. Hun blik is meestal alert en wakker. Het lichaam van de Noorse Boskat is lang en gespierd. De poten zijn stevig en hoog. Verder zijn de achterpoten wel langer dan de voorpoten. Tussen de kussentjes en nagels steken haartjes uit. De staart van de Noorse Boskat is lang en bevat heel veel haar. De staart heeft dezelfde lengte als vanaf de nek tot aan de staart. In de zomer blijft de staart net zo harig als in de winter. De vacht van de Noorse Boskat wordt geclassificeerd onder halflangharig. De ondervacht is wollig en watervast. Kenmerken bij de Noorse Boskat is de harige kraag. De bovenwacht is glad, glanzend en waterafstotend. Er wordt vermoed dat dit voor de weersomstandigheden van Scandinavië is. De kleuren van de vacht komen in verschillende kleuren voor. De enige kleuren die niet voorkomen bij de ras zijn; lilac, cinnamon en chocolate. Ook deze katten hebben een zomer en een wintervacht. Tijdens de zomermaanden verliezen ze enorm veel haar en is het raadzaam om ze meerdere keren per week te borstelen. Hun haren worden minder vol (en het lijkt wel alsof ze 2 kilo zijn afgevallen). Toch blijven de kenmerken van hun uiterlijk goed zichtbaar, hun vacht is enkel minder vol. Tijdens de wintermaanden hebben ze een ontzettend volle kraag en staart. Een werkelijk schitterend plaatje!

noorse-boskat

Karakter

De Noorse Boskatten zijn moedig, niet nerveus en kunnen snel aan nieuwe situaties wennen. Wel moet er eerst een uitvoerige inspectie worden uitgevoerd. De Noorse Boskat is erg speels, kan goed aan een tuigje lopen, gaat goed om met andere katten/dieren of kinderen. De Noorse Boskat heeft een vriendelijk karakter en is geweldig voor een huisdier. Wel vereist ze plaatsen waar ze op kan klimmen en springen. Ook vereist het ras voldoende beweging en speelgoed. Je ziet bij veel Noorse Boskatten dat ze hun speeltjes naar je komt brengen om te spelen. Ook wanneer je een muis gooit, brengt de kat deze terug.


Dit artikel is 17.224 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Hoi, ik ben Kim. Op het moment arbeidsongeschikt en gedwongen mijn studie te eindigen. Verder gek op katten en een trotse eigenaar van een Noorse Boskat :)