Dit verhaal gaat over mijn schoonpoes Pannekoek, een klein poesje met zeer eigenaardige kenmerken en haar eigen rituelen.

Pannekoek komt uit het asiel en kwam bij de familie H. terecht toen ze 5 of 6 jaar oud was. Ze was erg klein en had geen leuk verleden achter zich. Het asiel wist niet precies wat er gebeurd was, maar er werd vermoed dat ze mishandeld was. Dit verhaal beschrijft hoe de familie Pannekoek heeft omarmd in het gezin.

Kieskeurig

Toen Pannekoek nog niet zo lang bij de familie H. woonde, liet Pannekoek zich amper zien. Ze verstopte zich in een hoekje in de kast of buiten in de schuur. Gezinslid R. was de enige die Pannekoek mocht aanraken. Pannekoek kwam dan bij hem op schoot zitten, omdat hij op de hoek van de bank zat bij het raam. Naarmate de familie Pannekoek verder leerde kennen, vielen meer dingen op. Het etensbakje moet steeds op precies dezelfde plek staan in de keuken, anders eet de poes niet en blijft ze je aankijken alsof je gek bent. Als de poes naar buiten wil, loopt ze eerst de woonkamer in en moet ze eerst om de stoel heen lopen voordat ze naar buiten gaat. Als de poes geaaid wil worden, kan dat enkel bij de plant in de woonkamer.

Regelmaat

Zelf ken ik Pannekoek nu bijna 1,5 jaar en ik heb haar steeds losser zien worden. In het begin was het een heel zenuwachtig poesje en dat schijnt jaren daarvoor nog vele malen erger geweest te zijn. Toch is ze nu alleen nog maar in haar hoekje in de kast te vinden wanneer het erg druk is in huis, zoals bijvoorbeeld bij verjaardagen. Inmiddels raakt ze vertrouwd met de mensen in huis en durft ze nu bij je op schoot te komen, overal in de woonkamer. Toch is ze nog wel erg kieskeurig bij wie ze op schoot wil. Als R. niet thuis is, dan moet ze per se bij mij op schoot. Ze gaat pas zijn ouders als we allebei niet thuis zijn. Het voer moet nog steeds op dezelfde plek in de keuken opgediend worden en eerst moet de oranje kater eten krijgen, dan pas Pannekoek. Ook loopt ze nog altijd om dezelfde stoel heen naar de achterdeur wanneer ze naar buiten gaat.

IMG-20131128-WA0006

Steun

Nu is de titel van deze blog ‘Alle katten hebben Asperger’ en daar is bewust voor gekozen. Toen R. en ik werden gediagnosticeerd met autisme (R. met Asperger en ik met klassiek autisme), hebben we beiden erg veel steun gehad aan Pannekoek. Om de een of andere reden kwam ze altijd naar ons toe wanneer wij last hadden van drukte. Doordat in de familie H. ook veel werd gelezen over autisme, kwamen we het boek ‘Alle katten hebben Asperger’ tegen. Het boek zelf hebben we uiteindelijk niet gelezen, want eigenlijk hadden we al een wandelend exemplaar in huis, namelijk Pannekoek. Naarmate we steeds meer begonnen te lezen in andere boeken over autisme, herkenden we ook kenmerken in de poes. Alles volgens een vast patroon, altijd dezelfde plekken en rituelen. Bij drukte was ze altijd meteen verdwenen of zat ze er heel gespannen en alert bij.

Zelf heb ik ook een eigen poes, maar zij woont nog eventjes bij mijn ouders tot we verhuisd zijn. Ook zij heeft zo haar autistische trekjes. Mijn vraag aan de lezers is nu: wat voor leuke, grappige of zelfs ‘autistische’ trekjes hebben jullie katten?


Dit artikel is 15.178 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Hoi, ik ben Kim. Op het moment arbeidsongeschikt en gedwongen mijn studie te eindigen. Verder gek op katten en een trotse eigenaar van een Noorse Boskat :)