Balthazar | 1994 – 2006

Je weet dat je echt een Grote Jongen bent geworden als jij degene bent die met de kat naar de dierenarts moet voor het Laatste Spuitje. Mij overkwam dat voor het eerst toen Balthazar ongeneeslijk ziek was.

Balthazar was mijn eerste eigen kat. Hij kwam uit het asiel en had een traumatisch verleden, dat hem onder meer een obsessie met deuren had opgeleverd (onze theorie was dat hij vaak opgesloten had gezeten). Het kostte me maanden om hem zover te krijgen dat hij me vertrouwde en in de jaren dat hij bij ons was werd hij steeds rustiger.

Natuurlijk, hij vrat stukje bij beetje mijn kamerjas op, hij sloopte de meubels en hij forceerde het kattenluik van de buren om daar op het aanrecht te plassen. Maar hij was ook de snelste vliegenvanger die ik ooit gezien heb en hij maakte iedereen aan het lachen door zijn favoriete manier van drinken: zittend in de gootsteen, likkend aan de kraan. ‘s Avonds, als iedereen naar boven was en ik zat nog even op de bank zat te lezen zag hij zijn kans schoon en kwam op mijn schoot liggen, waarbij hij het boek bovenop zich duldde op voorwaarde dat ik zijn kop bleef aaien.

Grote jongen of niet, hou het dan maar eens droog, bij zo’n laatste dierenartsbezoek.

BIJ DE DOOD VAN BALTHAZAR

Had ik hier languit op het laminaat gelegen,
ik maak me geen illusies
Ik betwijfel of het tot een gedicht was gekomen
in gejank op het schuurdak.

Maar
het was besloten dat jij daar lag
en niet ik.

Alles ging langzaam. Ik heb alles
voor het laatst gedaan
Ik heb je doos uit de schuur gehaald
Ik heb je deken er in gelegd
Ik heb je in de doos gelegd
Ik heb de doos in de auto gezet
Ik ben
de straat uitgereden

Misschien is het dat ik bang ben
Bang dat als ik nu niet kan huilen zoals het hoort
ik straks, als het er op aankomt, niet verder kom
dan bevroren woorden.

Als je diep ademhaalt,
bijvoorbeeld om je eroverheen te zetten
dan begint het.

De Cattish redactie wenst Bouke veel sterkte toe met het verlies van Balthazar. We voelen met je mee.


Dit artikel is 23.223 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Op Cattish vind je artikelen door kattenliefhebbers, voor kattenliefhebbers. Lijkt het je leuk om mee te schrijven? Je kunt je hier aanmelden.