Hoe regelmatig gebeurt het dat je naar je kat kijkt en je afvraagt wat er toch in dat koppie om gaat? Een kat kan volledig blanco de wereld in staren. Paul Klee keek in de kop van de kat.

In 1928 schilderde Klee de kat die altijd een vogel in zijn hoofd heeft: Katze und Vogel. Ik houd van deze kat: de kleuren, de verhoudingen, de blauwe ogen en dat het een close up is van de kop. Met een vogel erin.

Paul Klee is een van oorsprong Duits-Zwitserse kunstenaar die leefde van 1879 tot 1940. Hij was grotendeels autodidact en wordt tot het expressionisme gerekend. Hij was voor de Cobra groep (met Karel Appel, die ook heel wat katten op zijn naam heeft staan) een voorbeeld wat betreft het terugvinden van de kinderlijke manier van tekenen. In deze kat zie je dat terug in de geometrische figuren: de driehoekige oren van de kat, de ronde wangen, de ovale ogen en het hartje als de neus. Maar de vogel is natuurlijk een precies een vogel zoals kinderen een vogel tekenen.

Eind jaren twintig werd Klee docent in Weimar, maar zodra de nationaalsocialisten aan de macht kwamen ging het mis. De nazi’s bestempelden zijn kunst als Entartete Kunst en de academie ontsloeg hem op verdenking van Joods zijn en linkse sympathieën. Veel van zijn kunst is ook veel rauwer, veel expressiever dan deze lieflijke kat in mooie herfsttinten. Gewoon een kat die voor zich uit zit te staren. Maar wij weten nu waar ze aan denken als ze dat doen.

Paul Klee - Katze und Vogel

Paul Klee – Katze und Vogel

Katze und Vogel is in bezit van MoMA (Museum of Modern Art) in New York.


Dit artikel is 4.111 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Bediende van autistische rode kater die twittert onder de naam @murphushorticus. Mijn baas vindt dat ik eten te laat geef en dat ik te vaak ongewenst intiem ben. Hij vindt aaien oké, maar het liefst op iets meer dan een armlengte afstand.