Kerstmis. Voor veel mensen een mooie tijd; lekker eten, kerstkransjes, nog meer kerstkransjes… En natuurlijk een prachtige kerstboom versierd met de mooiste lampjes, slingers en kerstballen. Maar HOE hou je de kat uit de boom?

Kerstbomen en katten:

Een combinatie die kan zorgen voor een hoop rommel, maar stiekem ook een glimlach wanneer je kat je met zijn meest onschuldige ogen aankijkt terwijl hij halverwege de kerstboom in de takken hangt. Op internet staan een hoop tips om de kerstboom en de kerstornamenten te redden, hier een selectie:

  • Hang ballonnen op in je kerstboom, de kat zal zich rot schrikken bij de eerste ballon die knapt en daarna nooit (??) meer de boom in durven.
  • Om ervoor te zorgen dat de kerstboom niet met kat en al omvalt: bind de top van de kerstboom vast met een nylondraad (dat zie je niet zo heel erg) aan het plafond.
  • Zet de boom op een tafeltje, zodat de kerstboom niet meer direct in het gezichtsveld van de kat staat.
  • Deze verbaasde mij wel: leg sinaasappelschillen onder de boom. Katten hebben een hekel aan de geur ervan. Ik trouwens ook. Zeker wanneer de schillen er een aantal dagen (weken?) liggen.
  • In dezelfde categorie als de sinaasappelschillen: Spuit je kerstboom in met water en een paar druppels citronella. De lucht hiervan zou je kat moeten afschrikken.
  • Een wat sadistische tip: koop een grove den. Grove dennen hebben zeer scherpe naalden.
  • Leg wat dennenappels besprenkeld (alweer) met citronella olie aan de voet van de kerstboom. Katten schijnen nooit over dennenappels te lopen. Ik heb eerlijk gezegd geen idee of dit klopt.
  • Let op waar je de kerstboom zet, zet de boom bijvoorbeeld bij voorkeur niet naast een kast of stoel waarvan je kat zichzelf kan lanceren richting kerstboom.
  • Kies ornamenten die wat minder aantrekkelijk zijn voor jouw kat. Sommige ornamenten kunnen immers onweerstaanbaar schitteren en bengelen in de boom.
  • Hang wat minder ornamenten aan de onderkant van de boom, het is sowieso beter om de wat duurdere en bijzondere ornamenten wat hoger in de boom te hangen. En wanneer de kat een fanatieke boomklimmer is; laat dan de dure en bijzondere ornamenten maar in de doos.

 

GIFTIG!

Tja… sommige zaken die voor ons niet zo gevaarlijk zijn, zijn heel gevaarlijk voor de kat.

Hang daarom geen chocoladekransjes in de boom. Allereerst kan je deze beter gelijk opeten dan in de boom ophangen en ten tweede is chocola puur vergif voor de kat. Dennennaalden zijn ook giftig voor katten, zet dus niet het eet- en drinkbakje onder de kerstboom. De dennennaalden zullen in het eten en water terechtkomen. Aanvullend hierop: soms wordt de kerstboom in een waterbak gezet. Zorg ervoor dat de kat niet uit die bak kan drinken, want ook dit water is giftig voor katten. Verder zit in engelenhaar glasvezel. Ook dit is niet zo gezond voor je kat.

 

Ten slotte…

Probeer je kat niet te slim af te zijn, dat lukt je waarschijnlijk toch niet en het scheelt jezelf heel veel stress en frustratie. Klimt je kat ondanks alle voorbereiding toch in de boom? Lach er om en maak er een foto van!  En help andere kattenbaasjes en deel jouw ultieme kerstboom-reddende tip in de reacties!

Fijne kerst! En vergeet je kat met de kerst niet ook heerlijk te verwennen met lekker eten en heel veel extra knuffels.

 


Dit artikel is 3.791 keer gelezen | Geschreven door