In de serie “10 vragen aan”, beantwoordt deze keer Carin van Geijtenbeek de 10 vragen. Wil je ook de 10 vragen beantwoorden? Vul dan het formulier in

Hoeveel katten heb je nu?

Één: Salomon

Hoe oud was je toen je je eerste kat had?

Salomon is mijn eerste kat, hij kwam als kitten bij me wonen toen ik 32 was en net weer single. We hadden direct een band: Salo was net als ik vondeling, met de fles grootgebracht en op jonge leeftijd geadopteerd.

Hoe heet je kat/heten je katten?

Salomon, roepnaam Salo of Saal, soms Reuzeslalolomon

Wat is hun favoriete speeltje?

De catnipmuis is favoriet, maar onder de bank liggen nog wat speelgoedmuizen van Ikea, autootjes en dopjes van frisdrankflesjes. Een keer in de week maak ik Salo helemaal gelukkig door alles onder de bank vandaan te schuiven.

..en hun favoriete speelplek?

De keuken, verboden terrein maar oh zo interessant!

Ga je nog wel eens zonder kattenharen de deur uit?

Nee nooit

Raskat, asielkat of maakt niets uit-kat?

Maakt niets uit-kat

Waar slaapt jouw kat het liefste?

Als het mag slaapt hij het liefste bij mijn voeten of in zijn luie stoel naast het bed. Soms is de deur van de slaapkamer dicht en dan ligt hij op twee grote zachte kussens op de bank: King Salomon’s Throne.

Zacht voer of brokjes?

Salo wordt verwend met luxe brokjes van de dierenspeciaalzaak. Hij is niet zo kieskeurig en eet alles, als het maar in z’n bakje ligt. Als ik hem een kattensnoepje uit het vuistje geef, loopt hij er eerst mee naar z’n bakje voordat hij het opeet. Wat tafelmanieren betreft zit het wel goed dus.

Jouw tip voor andere kattenmensen…

Mijn kat is niet hoogbegaafd, maar onder moderne katten komt het wel steeds vaker voor. Hoe ga je daar het beste mee om?

Chaostherapie – omgaan met hoogbegaafde katten

Samenleven met een hoogbegaafde kat vergt veel geduld en toewijding van zijn of haar verzorger. Bij een kat met een normale intelligentie volstaat een consequente benadering meestal. Deze huisdieren weten na een tijdje wel wat “NEE!!!” betekent en ze leggen zich snel bij de situatie neer.

Dit geldt niet voor de hoogbegaafde kat. Hij of zij kan empirische ervaringen in het grote raamwerk plaatsen en herkent dankzij een analytisch brein de verschillende nuances van “NEE!!!”
De kat zal zijn of haar gedrag hierop aanpassen om de optimale situatie te bereiken. Die bestaat vaak uit aandacht, een bellyrub, een wiskundig raadsel op schoot en een goedgevuld etensbakje.

Wat moet je als verzorger doen als je even geen discussie met je kat wilt? Het antwoord is willekeur. Creëer onverwachte situaties. Ga terwijl je grappige kattenplaatjes op internet zit te bekijken eens in op de roep om aandacht. Knuffel de kat, verras hem of haar met een lekker hapje en roep “NEE!!!” zodra hij wegloopt. Geef de kat op afwijkende tijden en plaatsen eten. Pak de plantenspuit en richt die op je eigen gezicht. Spreek je kat bewonderend toe als hij of zij in de gordijnen klimt.

Het zal zelfs voor de allerintelligentste kat bijzonder verwarrend zijn in het begin. Maar al snel vind je hem of haar spinnend in de studeerkamer, bezig met het uitdenken van een nieuw stelsel van hypothesen op het gebied van menselijk gedrag.

Salo

Wil je ook de 10 vragen beantwoorden?

Doe dat dan hier.


Dit artikel is 2.527 keer gelezen | Geschreven door