Vorige keer heb ik jullie getipt over hoe je een kitten los kunt peuteren bij je man/vrouw/partner/of-weet-ik-hoe-jij-het-noemt. Geen dank. Is het je gelukt – natuurlijk is het je gelukt – om er eentje los te peuteren, dan ben je toe aan de volgende fase: een kitten vinden.

Ben je niet op zoek naar een raskat, dan is het vinden van een kitten (of volwassen kat, ik benadruk het nog maar even) een kwestie van het in de gaten houden van deze website. Ik heb veel asielkatten gehad en daar is niks mis mee.

Ben je wel op zoek naar een raskat, dan kom je in een heel ander circuit terecht. Namelijk die van de catteries of ook wel gewoon, fokkers.

Even tussendoor

Heb je nu zéér hoog opgetrokken wenkbrauwen over raskatten, dan moet je misschien niet verder lezen en misschien wel dit lezen. Mij verantwoorden voor het willen hebben van een Maine Coon doe ik wel een andere keer.

Geen rozen

Even terug naar het proces van het vinden van die ene kat die jij graag wilt. Dat gaat namelijk helemaal niet over rozen.

Een deel van de fokkers heeft namelijk bedacht dat het een goed idee is om hun eigen sites te maken (of te laten maken door iemand die een bril nodig heeft, maar te lui is om er eentje te halen) en dat is niet altijd een goed idee. Na akkoord op de nieuwe aanwinst voor mijn kattenfamilie besteedde ik bijna een hele nacht aan het doorklikken naar sites van fokkers die nestjes hebben. Na vijf uur bloedden mijn ogen en huilde mijn goede smaak, maar werd ik ook gebeld door 1996, of ik de websites alsjeblieft terug wilde geven.

Gewoon wat tips

Nu heb ik een positieve attitude. En denk ik dat er ruimte is voor verbetering. En wil ik benadrukken dat er ook wel gewoon nette websites waren. Toch geef ik hieronder graag een paar tips. Heb je een cattery? Doe er je voordeel mee. Want ik heb nestjes daadwerkelijk overgeslagen omdat ik de websites gewoonweg niet kon verdragen.

Tip 1: gifjes zijn je vijand

Bewegende plaatjes als achtergrond of als icoontje – en dan vooral van het soort uit de clipart-collectie van Microsoft – zijn zelden een goed idee. Ja, dat waren ze zestien jaar geleden wel – maar toen was het hele internet lelijk. Tegenwoordig is simpel maar functioneel de trend. Je website is geen Engels behang en hoeft dus niet te overweldigen. Ik kom daar als bezoeker om informatie te vinden en dat wil ik snel en gemakkelijk vinden. Laat de tierelantijntjes maar zitten.

Tip 2: wees duidelijk en actueel

“We hebben een nestje” staat er op tientallen websites. Nadat ik alle links heb aangeklikt vind ik ergens – verstopt – de melding “deze site werd het laatst geupdate op 4 januari 2008”. Wanneer heb je dat nestje dan? In 2008? Nu? Op een willekeurig moment tussen nu en 2008? Zorg ervoor dat je informatie duidelijk is en dat het ook duidelijk is of het wel of niet actueel is.

Tip 3: Muziek vindt niemand leuk

En dan vooral geen muziek die uit zichzelf afspeelt en die ik niet uit kan zetten. Wie heeft je verteld dat dat leuk is? Die persoon is een leugenaar. Daar zit ik dan – om 5 uur ’s ochtends – mijn speakers blijken nog best hard te staan. Opeens blaast de muzak er doorheen en schrikt mij – en belangrijker nog – mijn katten vreselijk op. Niet doen. Ik kom er niet voor je muziek. Jij hebt die muziek niet gemaakt. Ik ga je kittens niet leuker vinden van die muziek. Houd de muziek voor jezelf.

Tip 4: je rechtermuisknop deactiveren heeft geen nut

Je denkt iedereen te slim af te zijn, dat snap ik. Het punt is echter dat als ik plaatjes van je wil “lenen”, ik gewoon een screenshot maak en als ik je site volledig wil “lenen” ik die gewoon op mijn computer opsla en dan alsnog alles van je heb. Wat je wel doet, is irritant. Ik ben op zoek naar kittens en wil de foto’s soms opslaan om later terug te kunnen kijken. Dat lukt me ook prima, hoeveel muisknoppen je ook deactiveert. Doe dus geen moeite.

Tip 5: Fonts zijn om te lezen

Comic Sans maakt dat je kattensite eruit ziet als een uitnodiging voor een kinderpartijtje – en geen leuk partijtje. Maar zo eentje met van die net iets te enge clowns. Maar erger dan Comic Sans zijn van die onleesbare “handschrift”-lettertypen die niemand kan ontcijferen. We snappen dat je persoonlijk wilt zijn. Doe dat met de toon van je tekst en niet de vorm van je tekst.

Tip 6: sla de splash page over

Een splash page is een soort welkomstpagina die niks toevoegt, behalve een extra klik. Splash pagina’s zijn al even niet meer hip. Splash pagina’s met Flash of Java-applets zijn niet alleen niet hip, maar gewoonweg gemeen en maken zelfs mijn pc boos (vooral die applets). Ze voegen niets toe en zijn voor de ongeduldige surfer een reden om af te haken op je site.

Tip 7: laat je teksten even door iemand nakijken

De hoeveelheid dt-fouten die mijn ogen raakten, waren niet te verdragen. Een foutje is zo gemaakt, maar als schrijven niet jouw-ding-is-zeg-maar en Nederlands eigenlijk ook niet echt, laat dan iemand voor wie dat wel het geval is, even naar je teksten kijken. Hoeft niks groots en meeslepend te zijn, hoeft geen taalvirtuoos te zijn, maar gewoon iemand die de grootste fouten eruit haalt. Voel je niet beledigd door deze tip: iedereen heeft zo z’n eigen talent.

Tip 8: houd het allemaal een beetje rustig

Een paarse achtergrond, met gele letters erop, geanimeerde sneeuw die over je site valt en overal knoppen en banners, dat leidt nogal af van wat je eigenlijk te vertellen hebt. Houd het gewoon strak en simpel. Denk na over wat het belangrijkste doel is van jouw website en zorg dat dát in het oog springt en niet die bewegende kakafonie van gekkigheid.

…dat je er wat aan hebt

Denk je nu bij jezelf: “Hé joh, ik ben geen webdesigner ofzo” dan heb je daar helemaal gelijk in. Je hoeft ook helemaal geen ultiem fantastische website te hebben. Maar het liefst wel een website die niet afdoet aan waar je je hart in stopt, want dat is zonde. Dus mocht je het een en ander herkennen in het bovenstaande, voel je dan niet beledigd. De bedoeling is dat het je een handje helpt. Want kattenliefde, dat mag best een mooi podium hebben!


Dit artikel is 3.965 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Kattenvrouwtje, nerd, Star Trek (Janeway), Xena, serieel site producer.