Toen ik mijn katten Anastasia (Morgaine Le Faye) en Nicolai (Gabriël Alexander), bijna drie jaar geleden in huis haalde, wist ik dat ik meer dan twee katten wilde hebben. Mijn vriend (waarmee ik getrouwd ben) was daar minder zeker van. Een beetje halfslachtig beloofde hij er over na te denken tegen de tijd dat ik de vraag concreet zou stellen.

Twee weken geleden was het zo ver. En na een stormachtige discussie, boven een potje Stratego is de knoop doorgehakt: we nemen een kitten.

Maar hoe?

Nu zit jij dit misschien thuis te lezen en denk je: “Hoe heeft ze dat voor elkaar gekregen? Mijn man, vrouw, partner, betere helft, vriend(in)-waarmee-ik-getrouwd-ben, lief, vent, chick, etc., weigert een kitten (of in elk geval, nieuwe kat) te overwegen.” Ik hoor je! Én ik voel met je mee. “De ander” overtuigen van de absolute noodzaak van een kitten is ook niet gemakkelijk en kost tijd, geduld en tomeloze energie en enthousiasme, oh en niet te vergeten: hele lange wimpers en in élk geval één traan (het liefst een onbewuste).

Stap 1: plant het idee vroeg

Je moet er vanuit gaan dat je voor het overtuigen van je huisgenoot tijd nodig hebt. Het is een investering voor de lange termijn en geen winst voor vandaag. Start dus al een paar jaar voordat je van plan bent echt een kitten in huis te halen. Zeg terloops dingen als: “Ik word toch altijd zo diep gelukkig van een kitten.” of “Van een nieuwe kat krijg ik zoveel energie.” of “Ik lijk zeker 5 kilo slanker met een kitten in huis.” of “Van een kitten word jij tweeëntwintig procent knapper.” Het is van belang dat je dit soort zinnetjes regelmatig en geheel en al willekeurig hardop zegt. Het liefst uit het niks, zodat het lijkt alsof het een structurele gedachte in je hoofd is, maar eentje waarmee je de ander niet wilt belasten.

Stap 2: stel onmogelijke eisen

Misschien wil je maar één nieuwe kat in huis halen, misschien wil je drie nieuwe katten in huis halen, misschien wel tien. Wat jouw ideale aantal ook is, overdrijf het met factor drie. Wil je er drie? Zeg dan dat je er altijd al negen hebt willen hebben. Wil je er tien, meld dan dat je pas met dertig katten echt gelukkig zou zijn. Dit is een onderhandelingstechniek en maakt dat je eigenlijke eis straks opeens redelijk lijkt. Je partner zal opgelucht zijn wanneer je met tien katten genoegen neemt, in plaats van met dertig. Zet dus hoog in.

Stap 3: prik onder de radar

Je kunt natuurlijk gewoon elke dag, vanaf dat je wakker wordt, direct starten met “ik wil een kat! Ik wil een kat! Ik wil een kat! Ik wil een kat! Ik wil een kat!” en dat dan volhouden tot je gaat slapen. Of dat verder bevorderlijk is voor je relatie, is dan wel de vraag. Je kunt het ook subtieler aanpakken. Koop een katten-magazine en laat die terloops op tafel liggen op een pagina met kittens. Kijk op televisie films waarvan je weet dat er kittens in voorkomen. Deel op je Facebook filmpjes van katten die onwijs grappig zijn (maar houd het beperkt, anders werkt het natuurlijk niet meer). Bestel een poster van een überknappe kat (levensgroot) en hang die aan de muur. Het liefst eentje waarop de kat je blijft aanstaren, waar je je ook in de ruimte bevindt. Verspreek je structureel met kattenwoorden: “Wat wil je kitten vanavond…ik bedoel eten?” of “Zullen we naar de kat gaan…ik bedoel stad.”

Stap 4: kies het juiste moment voor de grote vraag

Het juiste moment hangt natuurlijk af van jouw partner. Er zijn twee typen goede momenten: wanneer hij/zij melancholisch is óf wanneer hij/zij compleet gepreoccupeerd is door iets anders. Het eerste geval kan een verjaardag zijn of bijvoorbeeld kerst. Van die knusse momenten, met veel liefde, die je partners geest verruimen voor klein en wollig. Het tweede geval kan iets zijn wat hij/zij heel graag wil zien. Denk bijvoorbeeld aan het WK dat in juni van 2014 van start gaat. Vraag tijdens een spannende wedstrijd of het oké is om een nieuw kat in huis te halen. Dikke kans dat je een geïrriteerde “ja” als antwoord krijgt. En een Ja, is een Ja en juridisch bindend!

 Stap 5: de wimpers en traan

Als de stap hiervoor niet gelukt is, dan is er nog altijd het ultieme middel. Ik kan niet met zekerheid zeggen of dit voor mannen ook werkt, maar voor vrouwen werkt dit prima. Let wel: dit is de laatste strohalm en kan niet vaak worden ingezet. Als een kitten niet het enige is wat je wilt, is het een idee om je prio’s goed na te checken en heel bewust te besluiten dat een kat erbij, het inzetten van deze bom waard is.

Is het antwoord ja? Start dan met het oefenen met het knipperen met je ogen, op zo’n manier dat je wimpers maximaal én in slow motion waaieren.

Heb je dat onder de knie (het kan even duren)? Dan is het tijd voor fase twee. Leer jezelf nu aan hoe je op commando exact één traan kunt laten vallen. En niet zomaar, dat moet je kunnen zonder dat je gezicht verkreukelt, zoals het dat doet wanneer je echt moet janken.

Heb je dat ook onder de knie? Wacht nu het juiste moment af. Welk moment dat is, kun jij het beste bepalen. Werp het onderwerp “nieuw kat” op en doe dat alsof je al afscheid hebt genomen van het idee: “Ik zou er zo gelukkig van zijn geworden als we een (1, 2, 3, 24) nieuwe  kat(ten) hadden.” Waaier je wimpers terwijl je dit zegt (tegelijk dus) en laat die ene traan over je wang rollen. Let wel op: je partner moet de traan zien opwellen. Als op dát moment de telefoon gaat en hij/zij neemt op: kans verkeken.

Deze stap is eigenlijk alleen voor gevorderden. Bij een slechte uitvoering loop je het risico op fikse ruzie.

Maar ach, wie wil nou geen kat

Uiteindelijk had ik zelf alleen stap 1 nodig (“ik wil 24 kittens”) en bleek mijn vriend-waarmee-ik-getrouwd-ben een toevoeging aan onze kattenclub zelf ook een prima idee te vinden……denkt hij althans…en laten we dat gewoon zo houden.

Nu ben ik op zoek naar een mooie aanvulling voor de club. Het wordt een Maine Coon (tenzij ik opeens van gedachten verander). Volgende keer vertel ik over die zoektocht. Maar voor nu ga ik even knuffelen met de twee katten die ik al heb.


Dit artikel is 4.519 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Kattenvrouwtje, nerd, Star Trek (Janeway), Xena, serieel site producer.