Voordat ik Anastasia in huis nam (mijn eerste Maine Coon), had ik er geen idee van dat er een hele wereld schuilgaat achter het fenomeen raskat. Jawel, ergens zijdelings had ik wel gehoord over raskatten en ik wist ook wel dat er mensen waren die naar kattenshows gingen om hun eigen exemplaar te showen, maar aangezien ik tot dat moment altijd katten uit het asiel of aanloopkatten had gehad, was die wereld vooral aan me voorbijgegaan.

Nu ik een Bengaal heb én een Maine Coon en op weg ben naar nog een Maine Coon, weet ik er iets meer van. Waarbij ik trouwens wil benadrukken dat asielkatten nog steeds net zo leuk zijn.

Dier wordt product

Er is niet inherent iets mis met raskatten. Mensen fokken al eeuwen dieren om zo de eigenschappen die voor ons handig, mooi of leuk zijn meer naar voren te laten komen. Dat doen we met kippen, met honden en met alle dieren (en planten) waar we dat mee kunnen. Maar wanneer dieren “producten” worden ontstaan er natuurlijk wel wat risico’s. Enerzijds gaat geld een rol spelen en we weten allemaal wat dat met mensen kan doen. Anderzijds gaan mensen die geen genetici zijn, spelen met zaken waar ze dus weinig van afweten. En zelfs wanneer dat met alle liefde wordt gedaan, betekent het niet dat dat een goed idee is.

Alertheid

Wanneer je op zoek gaat naar een raskat is het dan ook goed om alert te zijn. Alert op het welzijn van het dier. Alert op de omstandigheden van het dier. Alert op eventuele problemen en alert op klojo’s die alleen voor geld bereid zijn om levende wezens te behandelen als oud vuil. Bij Vereniging Sophia kun je hier meer over lezen. Doe dat (en steun ze) om een geïnformeerde beslissing te nemen.

Probeer ook te achterhalen wat de stand van zaken rondom een bepaald ras is. Sommige rassen zijn zo doorgefokt dat ze overlopen van de kenmerken die hun gezondheid ernstig aantasten.

Zelf heb ik gekozen om een Maine Coon te nemen. Een prachtige en kolossale soort die bekend staat als de lieve reus van de kattenwereld. En aangezien ik geen wetenschapper ben moest ik bij mijn keuze voor een cattery en kitten, maar gewoon proberen kritisch te zijn. Dit is waar ik op heb gelet. Misschien heb je er wat aan.

Op bezoek

De meeste catteries hebben een website waar je kunt zien of ze kittens hebben. Dat is prima voor een eerste schifting. Maar voordat je je kitten echt kiest is een bezoekje aan de cattery belangrijk. Bel of mail de eigenaar en vraag of je even langs kunt komen voordat je tot de koop overgaat. Geen gekke vraag, want raskatten zijn best prijzig. Moet je meteen aan de telefoon beslissen? Doe het dan niet!

Let bij je bezoek in elk geval op de volgende zaken:

  • Dat men niet teveel kittens heeft rondlopen. Kom je binnen en lopen er 20 kittens rond, dan is de kans groot dat je bij een broodfokker terecht bent gekomen: iemand die geld voor welzijn plaatst.
  • Dat de ruimte waar de kittens worden gehouden schoon is, met schone bakken en schone eet- en drinkbakken.
  • Dat de kittens zelf schoon zijn: kijk naar de oren (geen zwarte spikkeltjes erin), de ogen (geen vuil) en de anus…oké, dat is een beetje raar – dat snap ik. Maar als je stiekem de kans krijgt, werp er even een blik op. Ook die moet namelijk schoon zijn.
  • Dat de kittens niet ergens in een kooitje of doos zitten. Katten moeten socialiseren en dat doen ze niet in een kooi of doos.
  • Dat je de kat niet met 6 weken meekrijgt. Fokkers geven je de kat meestal mee met 13 weken (richtlijn is 12). Met 6 weken zijn ze te klein en afhankelijk van hun moeder om weg te mogen.
  • Dat de fokker interesse heeft in jou en waar de kat terechtkomt. Vaak hebben catteries voorwaarden (dat de kat niet naar buiten mag, dat er andere katten aanwezig zijn etc.).
  • Dat de katten de ruimte hebben. Ik kwam eens bij een cattery met een bak katten en ook nog een bak honden, in een huis dat niet groter was dan een grote tent.
  • Dat de katten de juiste papieren hebben. En dan bedoel ik niet per se hun stamboom, maar ook dat ze naar de dierenarts zijn geweest en hun inentingen hebben gehad.

Red ze niet

Kom je toch terecht bij een cattery waarvan je niet blij wordt, neem er dan geen kitten. Je houdt het systeem in stand en dat is niet oké. Zie je echte misstanden? Meld dat dan bij de autoriteiten. Je kunt in elk geval catteries filteren door alleen in zee te gaan met een fokker die is aangesloten bij de verenging van het ras van jouw keuze.

Gezond verstand

Zoals gezegd zijn er risico’s in een wereld waarin katten ook producten zijn. Behalve de zaken die ik hierboven heb genoemd, is het goed om gewoon je gezonde verstand te gebruiken. Wees alert, stel vragen, kijk om je heen. Er zijn een heleboel fokkers die heel zorgvuldig en zorgzaam met hun dieren omgaan. Mensen die zich verdiepen in het hoe en wat en het welzijn van hun dieren voorop stellen en niet raskenmerken of geld. Het belangrijkste is dat je je er bewust van bent dat er ook mensen zijn die er (bewust of uit onwetendheid) anders in zitten.

Wanneer je straks je kitten hebt gekozen, ben Jij verantwoordelijk voor dat kattenleventje. Ziek of gezond, aangepast of onaangepast. Jouw kat kan niet zelf z’n bak schoonmaken, niet zelf z’n eten pakken en niet zelf een veilige plek creëren. Maak er dan ook werk van om de best mogelijke omstandigheden te scheppen voor een heerlijk en verzorgd leven voor een (in principe…het kan natuurlijk altijd anders lopen) gezonde en blije kat.

 

 


Dit artikel is 5.978 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Kattenvrouwtje, nerd, Star Trek (Janeway), Xena, serieel site producer.